Sök

Slakteriutmanaren Hälsingestintan i konkurs

Konkurs

Britt-Marie Stegs, grundare av Hälsingestintan. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT / Kod 30212

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Flera bönder riskerar att drabbas av konkursen.

Med sitt mobila slakteri och fokus på lokal produktion har Hälsingestintan försökt utmana köttbranschen sedan bolaget grundades av Britt-Marie Stegs 1999. Förra veckan valde bolaget däremot att kasta in handduken och begärde sig själva och de fyra dotterbolagen i konkurs.

”Vi har verkligen kämpat och försökt vända på varje sten men det är ett litet bolag och vi har haft svårt att hålla nere inköpspriserna och få bra betalt för våra produkter”, säger Hälsingestintans styrelseordförande Johan Fant till Dagens Industri.

Britt-Marie Stegs var själv vd i bolaget fram till februari 2017, då hon lämnade rollen. Sedan dess har hon inte haft någon operativ roll i verksamheten.

”Det är otroligt ledsamt och jag känner mig uppgiven. Jag har vigt 18 år av mitt liv till det här och under åren har flera investerare satsat stora pengar i bolaget. Vi har alltid trott på det men det lyckades inte”, säger hon till tidningen.

”Jag vet också hur tufft det är med lönsamheten för bönder. Troligtvis kan det innebära katastrof för en del av dem som kanske inte får betalt.”

Totalt kommer ett trettiotal anställda att drabbas av konkursen. Den påverkar också ett tiotal bönder som nyligen har lämnat in kött till bolaget. Det är oklart om de kommer att få ut sina fordringar från konkursförvaltaren, där en bank står först i kö.

Hälsingestintan har i omgångar behövt ta in pengar från investerare för att rädda verksamheten. Senast i april tog bolaget in 8 miljoner kronor från befintliga aktieägare, skriver DI. Bolaget har också letat efter nya investerare.

Både Johan Fant och Britt-Marie Stegs tror fortfarande på idén med mobila slakterier.

”Det handlar om att göra om och göra rätt. Det här är ett alldeles för bra koncept för att det ska gå i graven”, säger Britt-Marie Stegs.

Läs mer