Huawei i topp – trots svartlistningen

HuaweiMobiltelefoner

Tencents vd Pony Ma Huateng. Foto: TT/AP Photo/Kin Cheung

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Huawei säljer bra, visar ny rapport.

Telekombolaget Huawei klamrar sig kvar på andraplatsen i mobilmarknaden trots USA:s upprepade anklagelser om spionage för kinesiska staten och den svartlistning som genomfördes för snart två veckor sedan, enligt analysföretaget Gartners senaste rapport.

Kinesiska Huawei har inte bara lyckats hålla sig kvar på andraplatsen i mobilmarknaden utan dessutom ätit in försprånget upp till sydkoreanska världsettan Samsung, enligt Gartner ansedda kvartalsrapport för smartphoneleverantörer.

För marknaden som helhet var mobilförsäljningen ned 2,7 procent.

"Huawei har presterat särskilt väl i två av bolagets nyckelregioner, Europa och Kina, där tillväxten var 69 procent respektive 33 procent", säger Anshul Gupta, Gardners analyschef.

Totalt växte Huaweis marknadsandel till 15,7 procent i första kvartalet 2019, mot 10,5 procent jämförbart kvartal i fjol. Samsungs marknadsledande position försvagades till 19,2 procent, från 20,5 procent. Apple, som passerats under det senaste året, försvagades till 11,9 procent från 14,1. Den amerikanska gigantens smartphone-försäljning försvagades med 17,6 procent.

Den fortsatta tillväxten för Huawei är dock högst osäker, menar Gartner, med hänvisning till Trumpadministrationens svartlistning av bolaget som mot sitt nekande anses utgöra ett säkerhetshot och beskylls möjliggöra spionage för den kinesiska regimen.

"Huaweis internationella smartphone-affär utgör hälften av bolagets globala verksamhet", säger Anshul Gupta.

Google och flera leverantörer har avbrutit samarbeten och varslat om leveransavbrott för att följa svartlistningen, som också inkluderar 68 dotter- och partnerföretag.

Läs mer