Osäker framtid för Huawei – Telia flaggar för problem

Huawei
Osäker framtid för Huawei – Telia flaggar för problem

Zara Larsson har varit med i en stor reklamkampanj för Huawei

Direkt / Breakit

Huawei-telefonerna kan drabbas på längre sikt.

Med brasklapp för inverkan av snabba förändringar kommer Huawei-telefoner med Telia-abonnemang i närtid att fungera "i stort sett som vanligt", meddelar telekomoperatören. På längre sikt är saken dock oklar.

Samtliga Google-funktioner, inklusive Gmail, Youtube och Play Store, kommer fungera så länge som Google stödjer nuvarande versioner av Android. Det innebär dock att säkerhetsuppdateringar av operativsystemet kan begränsas på sikt, meddelar Telia i ett pressmeddelande.

"Om, när och hur framtida Android-operativsystems uppdateringar kommer gälla för Huawei- och Honor-telefoner är fortsatt oklart, men för närvarande är telefonerna uppdaterade", fortsätter Telia och hänvisar frågor runt detta till Huawei.

"Av den information vi hittills fått bedöms att Telia-kunder med Huawei- eller Honor-telefoner kan förväntas ha applikations- och tjänstefunktioner i stort sett fungerande som tidigare", skriver Telia.

Googles tillbakadragande från samarbete genom det dominerande Android-operativsystemet kom efter att USA:s regering svartlistat Huawei, som mot bolagets förnekande anses utgöra ett nationellt säkerhetshot av amerikanska myndigheter.

Svartlistningen innebar att amerikanska bolag inte får göra affärer med Huawei eller 68 av dess dotter- och partnerbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER