Sök

Nya tuffa bolånereglerna – en kassako för bolånetjänsten Mittbolån

MittbolånfintechBostad

Christoffer Cederschiöld, ansvarig för Schibsted-ägda Mittbolån.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Mittbolån växer och plockar in två nya banker.

Mittbolån är en digital tjänst som hjälper privatpersoner att byta bolån, ansöka om lånelöfte eller söka bolån. Tjänsten hjälper sedan kunden att hitta rätt bank. Mittbolån  är en del av Compricer som i sin tur ägs av Schibsted, 

Bolaget tjänar pengar genom att de får en viss procent på varje förmedlat lån. I nuläget samarbetar man med nio olika banker. Senast nyförvärven är Svea ekonomi och Landshypotek.  

Och Mittbolån växer så det knakar – under första kvartalet ökade antalet kunder med 25 procent jämfört med samma period förra året. Totalt fick man in 13 000 nya kunder under första kvartalet. Prognosen för 2019 ligger på bolåneförfrågningar på 120 miljarder kronor.

Ökningen beror dels på att räntorna höjdes i december men också på penningtvättsskandalen som skakat Swedbank.

“När skandalen på Swedbank briserade ökade vårt inflöde med 70 procent över natten, folk var upprörda över vad de såg på tv och ville byta bank”, säger Christoffer Cederschiöld, ansvarig för Mittbolån.

Ett tredje skäl till ökningen är enligt Christoffer Cederschiöld att att det blivit allt tuffare att få bolån.

Hårdare amorteringskrav och skuldkvotstaket, som innebär att en låntagare enbart får låna en viss del av sin årsinkomst, har gjort att fler fått svårt att få bolån hos de traditionella bankerna.  

“Bolånemarknaden har förändrats radikalt de senaste 12 till 18 månaderna. Flera nya aktörer har dykt upp på marknaden och många som tidigare kunde få lån faller nu utanför storbankernas snäva kreditregler. Man kan se att exempelvis antalet banker som hanterar gig-ekonomin har ökat”, säger han.

Under 2018 dubblades antalet låneutbetalningar till personer som jobbar inom gig-ekonomin (alltså inte har fasta anställningar, utan hoppar på olika "gig") via Mittbolån.

Eftersom de som jobbar inom gig-industrin inte har ett fast jobb i den klassiska meningen tar bankerna ut en riskpremie och bolånet blir därför dyrare för kunden.

Att det kommer fler banker har också gjort att MittBolån sett en annan trend: Att räntorna pressas nedåt.

“Fler aktörer och hårdare konkurrens har lett till mycket större skillnader i prissättning än tidigare. Exempelvis kan ett hushåll med 2 miljoner i lån spara nära 20.000 kronor per år om man jämför den högsta listräntan med den lägsta”, säger Christoffer Cederschiöld.

Läs mer