Sök

Ansiktsigenkänning i butiker kan vara olagligt: "Måste ha lov från var och en som går in"

GDPRretail

Foto: Istockphoto.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Du har rätt att gå in i en butik utan att ditt ansikte lagras.
Här är hotet mot den hajpade tekniken som ska frälsa butikshandeln.


Tidigare under våren tog vi ett rejält grepp om den hajpade tekniken för ansiktsigenkänning. Breakit kunde då berätta att den kontroversiella tekniken inom kort kommer att börja testas i en rad butiker och gallerior.

Konkret betyder det att du snart kan komma att bli filmad när du shoppar. Tekniken kan exempelvis "se" ungefär hur gammal du är, vilket kön du har och om du har varit i butiken tidigare.

Men är det lagligt?

Redan när Breakit skrev om saken var Datainspektionen tveksam.

När Sveriges Radios P1 Morgon i dag tar upp frågan står det klart att tekniken som ska ta den fysiska handeln in i framtiden kan stoppas.

Det är skillnad på att bara läsa av exempelvis vad en person har för kön, och att identifiera en person. Det senare gör man enligt Datainspektionens bedömning om man registrerar en och samma person fler än en gång.

"Om man upprepat bevakar någon så måste man se till att man ha lov från var och en som går in i butiken, att man har ett giltigt samtycke helt enkelt", säger Jenny Bård, jurist på Datainspektionens kameragrupp till P1 Morgon.

På frågan hur ett sådant samtycke ska inhämtas i praktiken blir svaret tydligt.

"Egentligen behöver man faktiskt stå utanför och fråga var och en som kliver in i butiken om den kan tänka sig att bli behandlad på det här sättet", säger Jenny Bård i P1 Morgon.

Dessutom måste datainsamlingen vara frivillig, vilket ställer krav på butiken att låta dig slippa bli kartlagd på ett sätt som leder till identifiering i lagens mening om du så önskar.

Den nya dataskyddslagen, GDPR, ställer strikta krav för hur så kallad biometrisk data hanteras. Men Datainspektionen kan bara inleda en granskning när tekniken faktiskt är igång skarpt. Saken har därmed ännu inte prövats i Sverige. 

Det förefaller därför sannolikt att Datainspektionen kommer att granska tekniken när den införs, för att få fram ett vägledande beslut.

Läs mer