Sök

Trustly utmanar Klarna med egen fakturalösning

Trustlyfintech

Josef Darmark, produktchef på Trustly. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill göra fakturahanteringen enklare – samtidigt som företagen ska få mer kontroll över köpprocessen.

Det svenska fintech-bolaget Trustly utmanar Klarna och lanserar en fakturalösning där det ska gå att betala en faktura direkt hos e-handlaren med ett simpelt klick.

"Första gången som kunden använder produkten sätter man enkelt upp ett digitalt autogiro-mandat. Det gör att konsumenten kan betala direkt vid deras sajt, men också att man kan få tillbaka kunden för merförsäljning. Tjänsten bygger i grund och botten på autogiro, vilket gör att man kan ta betalt med en enkel knapptryckning”, säger Trustlys produktchef Josef Darmark.

Den stora fördelen för e-handlare och andra aktörer ska enligt honom vara att de med den här lösningen fortsätter ha kontroll över konsumenten under hela köpet.

Det betyder alltså att kunderna inte ska skickas vidare till andra appar eller sajter för att slutföra betalningen, samtidigt som de ska slippa hantera fakturorna själva.

Josef Darmark säger att det främst är handlarna som de har lyssnat på när de tagit fram tjänsten, även om han hoppas att även kunderna uppskattar lösningen.

“Jag tror att det finns ett intresse hos både handlare och konsumenter. Givetvis vet vi att vissa handlare föredrar detta och vill kontrollera hela köpresan. Men jag tror också att konsumenten uppskattar att man kan genomföra hela köpet hos en handlare istället för att fortsätta till sin internetbank eller till en annan app. Nu räcker det med att återvända till handlaren för att hålla koll på exempelvis sin faktura-status”, säger han.

Först ut att testa lösningen är postorderjätten Ellos – som precis som Trustly ägs av riskapitalbolaget Nordic Capital men ska inom kort lanseras hos fler företag. I framtiden hoppas de också att kunna lansera produkten i flera länder.

Trustly omsatte 2017 470 miljoner kronor och gjorde en vinst på 170 miljoner.

Läs mer