Sök

Driftio vill ge dig koll på din ekonomin – och dela din data

Driftiofintech

Teamet på Driftio. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den svenska fintech-uppstickaren Driftio vill samla all din ekonomiska data i en och samma app. Sen vill de att du delar med dig av den till vänner, familj och företag – när du själv vill.

Efter två års utveckling har teamet bakom startupen Driftio bestämt sig för att lansera sin tjänst som ska ge personer uppdateringar om den egna ekonomin, där även lån och sparande ska ingå.

Planerna sträcker sig däremot längre än att bara ge uppdateringar om ekonomin.

“Vad vi vill göra är att ge tillbaka makten kring den finansiella datan till konsumenten. De flesta företag samlar in data idag, en del säljer den vidare och en del behåller den själva. Den här informationen är ganska värdefull”, säger Peter Montgomery, vd och medgrundare på Driftio och fortsätter:

“Privatpersoner har redan idag makten att flytta sin data genom GDPR. Om de ger oss sitt förtroende att samla in och därefter uppdatera deras data automatiskt så kommer vi, för de flesta användare, kunna ge värde av datan tillbaka i form av bättre priser och villkor på pensioner, kapitalförvaltning och lån.”

Appen i sig självt kan liknas med andra tjänster som samlar användarnas ekonomiska information. Han nämner själv Tink och Mitt bolån som exempel, men menar att deras egna tjänst samlar all information på samma plats.

Den informationen ska ge användaren en helhetsbild över den egna balansräkningen. Det ska också gå att dela informationen med exempelvis familjen. Längre fram är tanken att det ska finnas tillräckligt mycket data för att skapa användargrupper som kan användas för att låta olika aktörer skicka riktade erbjudanden om bättre bolån eller liknande.

Den delningen ska ske helt på användarens villkor berättar Peter Montgomery. Användarna ska själva kunna välja vilka datapunkter de vill dela med sig av för att kunna få ta del av olika erbjudanden.

Det tycks alltså inte skilja sig så mycket från hur de flesta aktörer använder personlig information för att rikta annonser. Med skillnaden att du ska ha kontroll på vilken information som delas. Det ska inte heller finnas någon annan form av annonser i appen, utan de olika erbjudandena ska komma som en form av notifikationer. 

“Banken vill oftast ha stabila kunder. Hellre låg marginal och stabila kunder, än hög marginal på riskfyllda kunder. De kan erbjuda attraktiva villkor med lägre avgifter om du kan visa att din ekonomi är stabil och bra samt långsiktigt lönsam med hanterbar risk. På samma sätt fungerar det redan idag manuellt genom att du personligen exempelvis kan förhandla lånevillkor för din bostad. Skillnaden är att nu kommer Driftio att automatiskt genom din finansiella validerade data att kunna göra det åt dig, och bankerna kommer inte att kunna smyghöja sina marginaler på samma sätt framöver”, säger han.

Tjänsten ska vara gratis att använda för att få koll på sin ekonomi och ska uppdatera dina värden automatiskt varje dag, något som Peter Montgomery lyfter fram deras fördel mot konkurrenterna. Däremot kommer den inte kunna hämta data automatiskt från alla tjänster då det är sökningar som bolaget betalar för själva. Istället använder de sig av olika källor för att ge uppdateringar om hur det går för exempelvis en aktiedepå. Men den som köper eller säljer aktier måste sedan uppdatera informationen igen, något som ska kunna göras för den som har ett betalabonnemang på tjänsten.

Själva möjligheten att dela med sig av användardata till företagen, det som Driftio tror kan bli den stora grejen med tjänsten, kommer däremot inte att finnas med från starten.

“Vi har redan märkt av ett betydande intresse för samarbeten, men vi kommer inte att ingå några avtal innan vi har större konkreta datamängder eftersom vi strävar efter bra priser och villkor för användarna”, säger Peter Montgomery.

Läs mer