Sök

Huawei kan skapa en härdsmälta lika stor som Leehman-kraschen

Huawei

Bengt Nordström, telekomexpert. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tung expert är allvarligt oroad över svartlistningen av Huawei.

President Donald Trumps svartlistning av den kinesiska jätten Huawei har sänt chockvågor genom den globala telekomindustrin. Den ansedda svenska telekomexperten Bengt Nordström menar nu att det finns risk att detta utvecklas till en kris i klass med kraschen i investmentbanken Lehman Brothers 2008. 

I en intervju med nyhetsbyrån TT jämför han med Lehman-kraschen och pekar på att svartlistningen riskerar att sprida sig som ringar på vattnet över världens teknikindustri.

“Den största risken som teleoperatörerna har idag är att det blir en sättning i branschen överlag. Den här turbulensen vi har skrämmer i väg kapitalet från telekom. Det påverkar hela värdekedjan”, säger Bengt Nordström till TT.

Men i grunden tror han ändå att krisen kommer att redas ut innan den blir för kostsam. Orsaken är att de helt enkelt finns för många förlorare på om Huawei skulle slås ut från marknaden.

“Jag tror inte vi hamnar i ett läge där Huawei försvinner från marknaden. ”Jag tror i grund och botten att den här striden får ett slut. Det gör alldeles för ont på bägge sidor”, säger Bengt Nordström.

Läs mer