Från 0 till över 400 miljoner – bröder bygger Sveriges nya fintechraket

Northmill
Från 0 till över 400 miljoner – bröder bygger Sveriges nya fintechraket

Hikmet Ego, vd på Northmill. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Vill skapa en assistent för din privatekonomi.

Har du hört talas om Northmill? 

Det hade inte vi på Breakit heller fram tills gänget bakom bolaget hörde av sig i veckan.

Men faktum är att det är ett av Sveriges snabbast växande fintechbolag. På bara 5 år har omsättningen gått från 31,7 miljoner kronor till 233,5 miljoner. Och tillväxten har hela tiden skett med god lönsamhet – men alltså i det tysta.

Bakom den starka tillväxten har hittills legat en fokuserad satsning på krediter och försäkringar. Men nu gör Northmill en bredare satsning där målet är att bli en digital bank eller "privatekonomisk assistent", som bolagets vd Hikmet Ego själv uttrycker det.

Bolaget grundades redan 2006 av de två brödraparen Hikmet och Özkan Ego samt George och Sargon Kurt.

De fyra grundarna hade egentligen ingen egen erfarenhet från bank- eller finansbranschen, istället var det intresset för digitalisering som låg bakom deras beslut att starta bolaget och ge sig in på lånemarknaden.

“Jag själv är i grunden civilingenjör från KTH och har väl egentligen hela min karriär innan Northmill jobbat med IT. Jag har nog också sysslat med IT mycket mer än vad en vd brukar vara involverad i. Tekniken har varit en stor del av bolaget”, säger bolagets vd Hikmet Ego.

Fram till idag har Northmill bestått av tre ben som alla fokuserar på lån och försäkringar. De två senaste åren har omsättningen klättrat allt närmare en halv miljard kronor sett till hela koncernen berättar Hikmet Ego. 2017 var omsättningen i koncernen 305 miljoner kronor, med ett resultat på 97 miljoner, under 2018 hade omsättningen ökat till 435 miljoner, med ett resultat på 113 miljoner.

Samtidigt har den marknaden för kortfristiga krediter, där mindre summor kan lånas med höga räntor, i många år kritiserats och varit föremål för regleringar. De senaste åren har kraven på kontroll av låntagarna skärpts och räntetak har införts.

Hikmet Ego säger själv att den kritik som har funnits mot snabblånen höga räntor ibland varit felriktad och att det fanns ett behov av kortfristiga krediter. Men skriver också i ett mejl att det fanns befogad kritik, men menar att det rörde sig om aktörer som "inte var lika långsiktiga".

“Northmill har alltid jobbat långsiktigt och lagt stor vikt vid att alltid agera korrekt och utveckla bra produkter", skriver han.

Nu ska syskonens bolag dock lansera en ny satsning med varumärket Rebilla.

“Rebilla kommer att vara en produktserie med olika produkter. Den första är Reduce som är en tjänst där man så smidigt som det går genom att ladda upp sin faktura ska få tillbaka ett erbjudande på den lägsta räntan som kunden kan få”, säger Hikmet Ego.

Tanken är helt enkelt att sänka räntan på kunders privatlån, delbetalningar eller kreditkortsfakturor genom att flytta krediten till Rebilla. Räntan ska sättas individuellt, men kan sänkas genom ett belöningsprogram om fakturorna betalas i tid, som lägst ned till 4,69 procent enligt hemsidan.

Planen framåt är att skapa fler produkter och tjänster under varumärket. Bolaget har också ställt in siktet på att i framtiden kunna erbjuda inlåning, sedan en tid tillbaka har de en ansökan inne hos Finansinspektionen om banktillstånd.

“Men Rebilla-produkten är inte beroende av en sån licens. Vi kommer gå vidare och utveckla fler tjänster, vi kollar även försäkringstjänster och tjänster där du kan få erbjudanden för exempelvis el- och mobilavtal.”

Idag finns Northmill i Sverige, Finland och Polen. Bolaget har totalt cirka 100 anställda, berättar Hikmet Ego men säger samtidigt att de siktar på att expandera och att Rebilla är en tjänst som de vill lansera i fler Europeiska länder.

Läs fler artiklar
LÄS MER