Viggo Cavling: Prestige bakom att den livsviktiga affären nu spricker

Viggo Cavling: Prestige bakom att den livsviktiga affären nu spricker

FOTO: TT

Viggo Cavling

Krönikör

Samgåendet mellan Svenska Dagbladet och lokaltidningskoncernen Mittmedia är ett stort misslyckande, skriver Breakits krönikör Viggo Cavling i en kommentar.

I snart tio års tid har jag skrivit och sagt att snart kommer den svenska dagstidningsmarknaden att konsolideras. Den digitala revolutionen har slagit sönder de gamla tidningshusens lokala annonsmonopol och det finns bara ett sätt att överleva: Samgående. 

Det är en smärtsam process när reportrar ska ersättas med skrivande datorer och annonsförsäljare ska ersättas med programmatic. Men det krävs också ledningsgrupper, chefer och medieägare som vågar tänka visionärt och skapa nya affärsmodeller och digitala plattformar som bär idag - och är utvecklingsbara i morgon. 

Att detta är sjukt svårt fick vi veta i går när Bonnier meddelade att deras tv-spelare blir ytterligare några månader försenad. En månad är det samma som många miljoner i förlorade intäkter när man slåss mot jättar som Netflix, HBO och Viaplay. 

Tyvärr måste vi konstatera att tidningshusens samgående tycks ännu svårare att genomföra än att skapa en ny digital tv-plattform. För några år sedan gjorde Stampen ett försöka att samordna den svenska lokalpressen. Det slutade på randen till konkurs. Bonnier har faktiskt fått ihop Sydsvenskan och HD, men vad händer på DN? Och vad blir nästa steg? 

I intervjuer läser jag att anledningen till att Schibsted inte får in Svenskan i Mittmediakoncernen är “ekonomiska faktorer”. Jag tror att en lika viktig förklaring är prestige. Ingen tidningsledning vill sälja ut sin livbåt för billigt. 

“Men hallå!”, vill vi på däck ropa. “Den stora båten sjunker. Vi har krockat med ett isberg som heter Google och ett som heter Facebook.”

Det är samma isberg som Facit, Kodak och Hasselblad körde in i. I stället för att omvandla sin marknad försöker de svenska tidningsledningarna bevaka den och hoppas att isbergen försvinner. Alltså, det kommer inte att funka. 

Läs fler artiklar
LÄS MER