Sök

Är Isabella Löwengrips och Bianca Ingrossos storhetstid förbi?

influencersMarknadsföring

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Kan Isabella Löwengrip och Bianca Ingrossos brädas av en kurator från Karlstad? Breakits reporter Caroline Englund spanar kring årets hetaste marknadsföringstrend.

I helgen var jag hemma i Värmland och grillade korv hos min kompis skolkuratorn. När hon inte  jobbar eller tar hand om sina två barn lägger hon en hel del tid på sitt Instagramkonto – där hon skriver om stil, mode och tipsar sina följare om alltifrån outfits till klädvård.

Nyligen nådde hennes konto 4000 följare, men hon ser Instagram som en hobby och jobbar inte aktivt med samarbeten. Däremot fick hon nyligen produkter skickade till sig av två, av varandra oberoende, företag på samma vecka. 

Det här är ingen slump.

Vad min kompis kanske inte vet är att hon är del av årets hetaste marknadsföringstrend. Hon är en så kallad mikroinfluencer – en “vanlig person” med relativt få trogna följare som skapar innehåll utifrån ett genuint intresse.

Och det är det här företagen letar efter just nu. I tider där falska nyheter snurrar runt och det blir svårare att veta vem man kan lita på uppstår en trötthet.

”Folk kommer vilja ha autenticitet. Man vill inte följa någon på nätet som bara gör inlägg med syfte att vi ska köpa grejer utan man vill följa någon som säger sanningen och lär ut någonting”, sa Footway och Backingmindsgrundaren Sara Wimmercranz när hon besökte en e-handelskonferens i Göteborg förra veckan.

Där fällde hon även onelinern: “Influencern är död.”

Med det menade hon inte att Isabella Löwengrip och Bianca Ingrosso kan hälsa hem utan att bolagen i framtiden kommer att använda mikroinfluencers – som är lojala produkterna utan att nödvändigtvis ta betalt för det.

En rundringning till en rad andra experter på området visar att Sara Wimmercranz är inne på helt rätt spår. Sam Foroozesh som grundat influencernätverket Cure media, säger till Breakit att 95 procent av förfrågningarna de får in från företag just nu gäller samarbeten med mikroinfluencers. För ett år sedan handlade bara cirka hälften av förfrågningarna om det. Även nätverket United Screens som främst jobbar med Youtubers ser samma trend.

Fördelen att satsa på många små influencers istället för några få stora är att man når en mer riktad grupp. Mindre influencers hinner också interagera med sina följare och känns därför mer på riktigt. Det gör följarskaran mer lojal. Det är dessutom mycket billigare med mikroinfluencers, många av dem tar inte ens betalt.

Trots detta tror jag inte att varken Löwengrip eller Ingrosso behöver oroa sig för att bli barskrapade i närtid. De har nämligen redan ställt om och börjat satsa på egna varumärken som de brinner för, kan marknadsföra i sina kanaler och tjäna pengar på.

Enligt Linda Hörnfeldt, som har startat branschorganisationen Influencers of Sweden, är framgångsreceptet för framtidens influencers att hitta en nisch, att skapa innehåll som inte bara är underhållande utan också utbildande och att satsa på egna produkter eller tjänster.

Min kompis, kuratorn från Karlstad, gör alltså helt rätt.

Samtidigt kanske det är dags för henne och andra mikroinfluencers att se sitt stora värde och börja ta betalt.

Succébolag som Na-kd, Daniel Welligton och Ideal of Sweden får nu marknadsföring via dessa trogna ambassadörer för en extremt billig peng och snart kommer fler, kanske lite mer trögfotade storbolag inse kraften i det.

Lyssna på hela spaningen om mikroinfluencers i Breakits Podcast. 

Läs mer