Sök

Storbankernas nästa drag – ta betalt för bankomatuttag

Bankomatkontanter

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bank-chefen: “Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen":

Svenskarna plockade ut totalt 47 miljarder kronor ur bankomater under andra halvåret 2018, en liten ökning från första halvåret. Över tid har uttagen däremot minskat kraftigt, från totalt 219 miljarder kronor under 2013 till 130 miljarder under 2017.

Uttagen minskar alltså och Sverige ligger i framkant när det kommer till betalningar med kort och appar. Samtidigt fortsätter kontanterna att vara en viktig fråga för svenskarna. Senast i slutet av mars rapporterade vi om Sifo-undersökningen som visade att andelen människor som vill undvika ett kontantfritt samhälle har ökat.

Nu flaggar Bankomats vd Nina Wenning för att det kan behövas en avgift på kontantuttag.

“Bankomat har över 1.700 kontantautomater som inte längre utnyttjas på det sätt vi skulle önska. Frågan är hur vi ska agera när det inte finns kommersiell bärighet i verksamheten”, säger hon till SvD Näringsliv.

En annan lösning skulle kunna vara att staten tar över ansvaret för bankomaternas infrastruktur. Samtidigt väntas en ny lagstiftning som börja gälla den 1 januari 2020, som ska däremot ge bankerna ansvaret för att upprätthålla infrastrukturen.

Det ansvaret skulle kunna leda till att avgifter behöver införas enligt Nina Wenning.

“Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller swish”, säger hon till tidningen.

Hon säger vidare att frågan om en eventuell avgift och dess storlek är en fråga för var och en av de kortutgivande bankerna.

Bankomat ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbanken.

LÄS MER: Kontanterna är på väg att försvinna – därför får det inte hända

Läs mer