Sök

Anna Wallander vill utmana smyckesbranschen med labbodlade diamanter

Akinde-handelretail

Anna Wallander har startat smyckesbolaget Akind. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Labbodlade diamanter och återvunnet guld är grunden i Anna Wallanders nya smyckeskoncept.
”Jag vill bygga medvetenhet, inte bara kränga smycken”, säger hon till Breakit.

Anna Wallander jobbade som affärsjurist på olika byråer under många år men drömde om att göra något mer kreativt. 

”Jag ville bygga något själv och skissade på en plattform där jurister och kunder skulle mötas. Men en vän som sedan kom att bli min medgrundare började prata om att jag borde göra något inom smyckesbranschen och det fick mig att tänka om helt.” 

Bakom Anna Wallanders varumärke Akind ligger nästan två års förberedande arbete.

”Man kan säga att jag djupdök i smyckesbranschen, samlade på mig rapporter och läste allt jag kom över. Sedan kändes det klockrent – här fanns något att göra”, säger hon. 

Anna Wallander såg att intresset för labbodlade diamanter, alltså diamanter som inte bryts i gruvor utan tillverkas på konstgjord väg i fabriker, ökar på flera håll runt om i världen.

Silicon Valley-startupen Diamond Foundary som satsar på just detta tog till exempel in 100 miljoner dollar, nästan en miljard kronor, i riskkapital 2017. Bland investerarna finns bland annat Hollywood-kändisen Leonardo di Caprio och förra året öppnades bolagets diamantfabrik.

”I Kalifornien börjar det här bli jättestort. Marknaden för labbodlade diamanter växer också i England, Tyskland och Frankrike”, säger Anna Wallander.

Hon förklarar att fördelen med diamanter som odlas i labb är att de utvinns på ett betydligt mer hållbart sätt än de diamanter som bryts i gruvor. I övrigt har de samma kemiska, optiska och fysiska egenskaper som gruvdiamanter. 

Smyckesbranschen är däremot delad i frågan och många anrika juvelerare är emot den nya tekniken.

”Det är ju självklart. Eftersom labbodlade diamanter är billigare att ta fram och har ett lägre pris än gruvdiamanter hotar de deras affär.”

Bolagets smycken görs också av återvunnet guld och produceras av ett familjeföretag i södra Spanien. Designen har Anna Wallander tagit fram i samarbete med en smyckesdesigner som idag även är en del av bolaget.

Produkterna kommer att säljas enbart över nätet och Anna Wallander, som ännu inte tagit in något riskkapital, hoppas på snabb tillväxt.

”Vi kommer att börja med att bygga varumärket organiskt men längre fram kommer vi sannolikt att ta in kapital”, säger hon. 

Varför tror du på den här produkten?

”Smyckesindustrin är väldigt traditionell och bakåtsträvande. Jag tror vi tjänar på att vara tidigt ute med ny teknik och att dessutom satsa på transparens och hållbarhet tror jag ligger helt rätt i tiden.”

Läs mer