Sök

P-gel testas i Sverige – kan bli nytt preventivmedel för män

Hälsa

Bilden är ett montage. Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Idag är det kondomer som gäller när männen ska använda preventivmedel. Men det kanske kan komma att ändras inom några år.

Just nu pågår en utvärdering i Sverige och flera andra länder av en gel som ska bli en männens motsvarighet till p-piller.

"I dag finns bara kondom för män, men det är inte det mest effektiva", Kristina Gemzell Danielsson som är professor i obstetrik vid Karolinska Institutet och ansvarar för den svenska delen i studien till TT (via Ny Teknik).

I Sverige har startupen Natural Cycles länge jobbat för att innovera preventivmedel för kvinnor. Något som har resulterat i att deras fertilitets-app till slut blev klassat som ett preventivmedel både i Sverige och USA.

Men vägen dit har inte varit spikrak. Förra året startade Läkemedelsverket en utredning av Natural Cycles då appen anmäldes av barnmorskor på grund av oönskade graviditeter. En utredning som slutade i att Läkemedelsverket gav appen grönt ljus.

Men preventiv-appar är alltså inte den enda innovationen inom preventivmedel. Just nu testas alltså den nya gelen i Sverige.

En av deltagarna i studien är den 26-årige studenten Erik som berättar att han fick höra om om studien genom annonser på sociala medier.

“Både min fru och jag är insatta i genusfrågan och tycker det är tråkigt att det inte finns något alternativ för män, men så såg vi en annons på Facebook som vi svarade på och därefter tog det bara en vecka innan de kontaktade oss”, säger han till TT.

Preventivmedlet fungerar som så att personen under testet varje morgon smörjer sina axlar med gelen som innehåller hormonet nesteron, vilket ska hämma spermieproduktionen.

När antalet spermier är under 1 miljon kan paren i testet sluta använda andra skydd.

“Under 15 miljoner har man fertilitetsproblem och om antalet är under en miljon är man i praktiken steril. Vi har goda skäl att tro att det här fungerar, även om det inte finns några garantier. Inget är 100 procent”, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Studien finansieras av amerikanska hälsomyndigheten och innefattar flera länder runtom i världen. I Stockholm ska minst trettio par under två års tid att vara med i försöker och tidigast om sju år kan produkten släppas för försäljning.

Läs mer