Burger King hakar på "fejk-kött"-trenden l Sverige – släpper vegoburgaren Unbelievable Whopper

Burger King Sverige mat
Burger King hakar på "fejk-kött"-trenden l Sverige – släpper vegoburgaren Unbelievable Whopper

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Efter Impossible Burger-satsningen i USA – nu tar Burger King en snarlik vegoburgare till Sverige.

Intresset för vegoprodukter som påminner om kött har de senaste åren exploderat och blivit en mångmiljardindustri. Nyligen börsnoterades vegobolaget Beyond Meat med stor framgång och rivalen Impossible Foods tog förra veckan in 2,9 miljarder kronor i riskkapital.

Impossible Burger –  som lockat investerare som Bill Gates och Google Ventures – inledde nyligen även ett samarbete med Burger King i USA, som beskrivits som framgångsrik. 

Nu står det klart att Burger Kings satsning på "fejk-kött" även når Sverige. Hamburgerkedjan kommer från och med imorgon, onsdag, att börja sälja vegoburgarna "Unbelievable Whopper" och "Unbelievable chicken king". Bolaget beskriver att de "smakar som kött".

"Unbelievable lanseras i en tid då många gäster efterfrågar fler alternativ för att minska sin köttkonsumtion. Precis som allt på vår meny kompromissar vi däremot aldrig med smaken och lever efter mottot att ”grillat är godast". Vi hoppas därför att de växtbaserade burgaralternativen kommer att tilltala både nya och befintliga gäster", säger Iwo Zakowski, vd för Burger King Sverige.

Inte Impossible-burgare

Att burgaren inte heter "Impossible" som i USA har dock sin förklaring: I Sverige är det inte hajpade Impossible Foods som står bakom produkten.

Orsaken till detta är att Impossible Foods använder sig av en "genmodifierad jäst" som inte är tillåtet i Sverige, uppger Burger Kings svenska presstalesperson.

De svenska fejk-kött-produkterna kommer istället från ett europeiskt bolag.

Burger Kings nya vegoburgare kommer inledningsvis att finnas på åtta utvalda Burger King-restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs fler artiklar
LÄS MER