Ikea invester i indisk startup

Ikea e-handel
Ikea invester i indisk startup

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Vill inte avslöja summan.

I förra veckan rapporterade vi om att Ikea är på väg att gå in i den svenska batterifabriken Northvolt.

Och möbeljätten verkar vara sugen på fler investeringar. Nu rapporterar techsajten Techcrunch att Ikea satsar på den indiska startupen Livspace. Livspace driver en plattform där man hjälper kunder framställa en interiör design med användning av 3D och möten via bolagets designcenter. Målet är att hjälpa kunden ta fram en skräddarsydd lösning samtidigt som kostnaderna hålls låga via arbetssättet.

Förra året tog bolaget in över 675 miljoner kronor från bland annat Goldmann Sachs och TPG Growth. 

Hur mycket Ikea går in med vill Livspace vd och grundare Anuj Srivastava inte avslöja men han säger till Techcrunch att det finns en stor strategisk och kommersiell potential i samarbetet. 

"Det här är en möjlighet att skapa bästa möjliga omni-kanal för kunderna.

Ikea öppnade sitt första varuhus i Indien i Hyderabad förra året.

Turbulens inom Ikea

Men det är inte bara investeringar och glada tongångar inom den svenska möbeljätten.

Efter att grundaren Ingvar Kamprads bortgång inlett ett förändringsarbete där många anställda tvingas bort medan andra får acceptera sänkta löner.

Det skriver Expressen som fått ta del av interna dokument.

Förändringarna har genomförts mot bakgrund av fjolåret när Ikeas vinst reducerades med åtta miljarder kronor från 35 miljarder kronor 2017.

Den som varit ledande i arbetet är Ingvar Kamprads äldste son, Peter Kamprad. Och hans metoder verkar inte vara populära inom företaget.

”Det är alldeles för många som känner sig olyckliga och inte riktigt förstår vad som händer och är oroliga inför framtiden. Det är Peter som driver det här och han har inte den känslan som Ingvar hade för hur man hanterar de här frågorna. Det blir fel”, säger en person som ingår i en av Ikeas bolagsledningar. 

Omstruktureringen har även lett till att flera högt ställda chefer i Sverige slutat, något som gjort sönerna djupt olyckliga enligt uppgift. 

Förutom Peter finns även Mathias som hanterar Ikea-märket och Jonas som är designer och ledamot i Ingka, som är Ikeas moderbolag och ansvarig för varuhusen. Ingka leds av Peter Kamprad. 

Läs fler artiklar
LÄS MER