Spotify störst i streamingvärlden - men fortfarande bara tvåa i USA

Spotify störst i streamingvärlden - men fortfarande bara tvåa i USA

Spotifys medgrundare Martin Lorentzon. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En färsk rapport visar att den svenska musiktjänsten är global etta vad gäller både intäkter och antal användare. Men rivalen Pandora är fortfarande störst på den amerikanska marknaden.

Statistik- och analysbolaget App Annie har gjort en gedigen rapport om appar inom musikstreaming. Den som vill grotta ner sig i varenda detalj kan ladda ner hela rapporten här - ni andra kan läsa vidare nedan.

Bolagets 20 miljoner betalande användare kan till exempel jämföras med 6,5 miljoner för Apple Music och 6,3 miljoner för franska Deezer.

Den svenska musiktjänsten är också etta i världen vad gäller försäljning. Vi på Breakit har tidigare rapporterat om att Spotify, enligt våra källor, väntas omsätta 22,5 miljarder kronor i år.

Allt är dock inte guld och gröna skogar för Daniel Ek och Martin Lorentzons streamingbolag.

Konkurrenten Pandora är fortfarande etta vad gäller aktiva användare på världens största musikmarknad USA, enligt App Annies rapport. 

Dessutom dyker nya spelare upp i bland annat Japan - som är världens näst största marknad för musik. Japan skiljer sig radikalt från exempelvis Sverige så till vida att intäkterna från inspelad musik fortfarande till 85 procent kommer från cd-försäljning.

I Sverige är motsvarande siffra bara 20 procent.

I den mån streaming växer i Japan är det heller inte främst Spotify som går framåt - utan de lokala aktörerna Awa och Line som båda har stora skivbolag i ryggen.

Läs fler artiklar
LÄS MER