Svensk med en Huawei-mobiltelefon? Så påverkas du av Googles stopp

HuaweiMobiltHuawei i Sverige

Zara Larsson har varit med i en stor reklamkampanj för Huawei

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Huawei svartlistas i USA – och det påverkar även dig som har en Huawei-telefon i Sverige.

Efter att amerikanska myndigheter svartlistat Huawei stoppade Google alla affärer med det kinesiska bolaget under morgonen. Stoppet omfattar både mjukvara, hårdvara och teknisk service.

Det innebar att Huaweis framtida mobiler inte kommer att kunna uppdatera den version av operativsystemet Android som byggs av Google. En ny Huawei-telefon kommer inte heller att kunna ladda ner Google Play Store – app-affären som används i Android-systemet. 

"För våra användare kommer Google Play och de säkerhetsskydd som finns i Google Play Protect att fortsatt fungera på existerande Huawei-apparater" säger en talesperson för Google till nyhetsbyrån Reuters.

Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen säger i en intervju med P1 -morgon den 22 maj att konsumenter som redan har köpt en mobil från Huawei eller varumärket Honor inte behöver oroa sig. Inte heller de som köper en mobil som finns till försäljning nu.

"Vi har en tät dialog med Google för att utreda potentiella konsekvenser av det här. Men det som är viktigt att få fram är att det inte är existerande telefoner från Huawei eller Honor som kommer att påverkas negativt av det här", säger han.

Växer i Sverige
Huawei är världens näst största leverantör av smartphones (bara Samsung är större) och satsar hårt på att bli ännu större, inte minst i Sverige. I fjol hade bolaget runt 10 procent av marknaden i Sverige, enligt egen uppgift, och satsar på att öka den siffran till 15 procent. Bolaget genomförde även nyligen en större reklamkampanj i Sverige där man har anlitat den svenska världsstjärnan Zara Larsson. 

I samband med reklamkampanjen fick hon kritik för samarbetet, kritiken hade redan då börjat sippra ut mot det kinesiska varumärket.

"Det finns alltid en risk att det händer någonting som man inte hade kunnat förutse", sa hon till Resumé tidigare i år. "

"Det där gäller ju från båda håll, det kan lika gärna vara jag som gör något knasigt som Huawei känner att de inte kan stå för."

Leverantörer bryter med Huawei

Under morgonen har det också rapporterats att de amerikanska halvledartillverkarna Intel, Qualcomm och Broadcom och de europeiska konkurrenterna Infineon och ST Microelectronics kommer att avbryta sina leveranser till Huawei. Bolagen är Huaweis leverantörer av avgörande chipteknik för smarta mobiltelefoner - en produkt som har blivit en allt större del av Huaweis verksamhet. Huaweis marknadsandelar har vuxit kraftigt de senaste åren. 

Hur stor inverkan leveransavbrott kan komma att ge på Huaweis verksamhet är dock svår att uppskatta då bolaget förberett sig på den uppkomna situationen genom lageruppbyggnad av viktiga komponenthårdvaror de senaste månaderna.

I november uppmanade USA sina allierade att undvika utrustning från Huawei, som också är Nokias och Ericssons främsta konkurrent på nätverkssidan, med hänvisning till säkerhetsrisker. Det misstänks att den kinesiska regeringen skulle kunna använda Huaweis utrustning för att spionera.

Svartlistningen på fredagen gällde för Huaweis moderbolag och 68 partner- och dotterbolag.

Bygger eget operativsystem

Huawei står dock inte helt handfallen inför de här händelserna. Enligt techsajten The Verge har bolaget dragit igång utvecklingen av ett eget operativsystem som ska fungera på både datorer och mobiltelefoner. Huawei säger att systemet ska lanseras under slutet av året och ska kunna finnas tillgängligt internationellt i början av 2020.

Uppdatering 2019-05-21: Svartlistningen av Huawei lättas upp i 90 dagar. Huaweis grundare uppger även att USA underskattar bolagets styrka.

Uppdatering 2019-05-24: USA:s president Donald Trump säger att Huawei kan inkluderas i en eventuell uppgörelse mellan USA och Kina.

"Om vi gjorde en affär, kan jag tänka mig att Huawei ingår i någon form eller någon del av ett handelsavtal", säger presidenten.

Läs mer