Investera i välfärden – tre startups som förbättrar vården med E-hälsa

Almi Invest
Investera i välfärden – tre startups som förbättrar vården med E-hälsa

Hälsotech på frammarsch! "Det finns ett starkt behov av e-hälsotjänster som matchar och utvecklar dagens vårdgivare", säger Per Antonsson, Investment Manager på Almi Invest.

STARTUPSPANING. E-hälsa har vuxit fram ur behovet att modernisera och tillgängliggöra bra vårdtjänster och hälsa till alla. Nu kommer en ny generation av företag som förbättrar världen med tech. Häng med i Almi Invests fjärde startupspaning – om E-hälsa.

I framtiden kommer vi ha bilar som är rustade med biometriska sensorer och känner av hur vi mår. Det produceras också olika typer av wearables såsom smarta klockor som kan mäta EKG och blodtryck. Det växer också fram fler Artificiell Intelligens-baserade verktyg inom diagnostik och personliga interaktiva chatbottar i syfte att öka vårt välmående.

"Teknologier såsom AI och Big Data har gjort det möjligt att bättre kunna diagnostisera och ge digital vård till fler samtidigt som blockchain säkrar när du lagrar personlig hälsodata", säger Per Antonsson, Investment Manager på Almi Invest

I Sverige finns en mycket stark hälsotrend både inom kost, träning och att ta hand om oss själva på djupet. Samtidigt växer utmaningarna för vården att hinna ge vård till alla i tid och hantera ökade sjukskrivningar särskilt inom området psykisk ohälsa, stress och fetmarelaterade sjukdomar. Det har drivit fram en boom av e-hälsostartups. Flera jobbar med preventiva lösningar och andra siktar in sig på att direkt avlasta sjukvården digitalt genom att öka vårdens tillgänglighet till en lägre kostnad. 

Hälsa är den vertikal i Europa som VC-investerarna satsar mest på.

Det stora intresset för startups inom hälsa märks också på riskkapitalinvesteringarna.

”Det finns ett starkt behov av e-hälsotjänster som matchar och utvecklar dagens vårdgivare. Hälsa är den vertikal i Europa som VC-investerarna satsar mest på.”

Här är tre svenska e-hälsostartups som hjälper till att lösa de stora utmaningarna inom psykisk ohälsa, sömnsvårigheter och hudcancer:

Ahum – hittar rätt psykolog med AI

Personer som söker hjälp för olika psykiska besvär har ofta svårt att hitta rätt psykolog eller terapeut. Marknaden är oreglerad och den som söker stöd har kanske varken ork eller kunskap att leta. Samtidigt är det välkänt att resultatet av terapin ofta beror på hur väl patient och terapeut fungerar tillsammans.

Stockholmsbaserade Ahums nya plattform löser detta problem genom en molnbaserad AI-motor, vars algoritmer matchar patienten med rätt terapeut. 

Det unika matchningssystemet baseras på ett kort frågeformulär direkt i webbläsaren, där patienten beskriver sina problem. När formuläret är besvarat ges förslag på passande psykologer/terapeuter.  Plattformen sköter även terapeutens administration med bokningar, betalningar och journalföring och uppfyller alla sekretess- och lagkrav.

Fördelarna är stora för båda parter. Patienten hittar rätt terapeut direkt och terapeuten får ett flöde av relevanta patienter.

Fördelarna är stora för båda parter. Patienten hittar rätt terapeut direkt och terapeuten får ett flöde av relevanta patienter.

Ahum, som grundades 2016, har hittills lanserat sin tjänst i Stockholm, Göteborg och Malmö och har cirka 260 anslutna terapeuter (december 2018), främst i Stockholmsområdet. Bolaget erbjuder också en videolösning där patienten träffar psykologen online.

Learning to Sleep – digital hjälp till bättre sömn

Varje år söker en halv miljon människor i Sverige vård för sömnproblem. Med Learning to Sleeps digitala KBT-baserade verktyg kan det antalet minska avsevärt.

Learning to Sleep har utvecklat det digitala behandlingsprogrammet ”Sov Bättre”, som behandlar personer med långvariga sömnproblem.

Den individanpassade, KBT-baserade sömnbehandlingen genomförs under totalt fem veckor. Den är helt online-baserad, vilket innebär att den kan genomföras från hemmet, och kräver inga fysiska träffar. Under behandlingen får patienten stöd av en personlig certifierad sömncoach med lång erfarenhet inom området, som stöttar och hjälper till längs vägen. 

Varje behandlingsvecka innehåller ett tema som skildras genom filmer och interaktiva uppgifter. Patienten får kunskap om sömn och lär sig strategier för att kunna slappna av mentalt.

Eftersom verktyget är digitalt kan patienter få påminnelser om att de ska utföra sina uppgifter, vilket ger högre följsamhet än andra, icke-digitala hjälpmedelsprogram.

Hittills har Learning to Sleep behandlat över 1 000 patienter i Sverige och 94 procent av dem har fått förbättrad sömn.

Varje år söker över en halv miljon individer, bara i Sverige, vård för sömnproblem. 

Varje år söker över en halv miljon individer, bara i Sverige, vård för sömnproblem. Samtidigt är väntetiderna för att få hjälp med terapi ofta långa och kostnaden för samhället hög. Med Learning to Sleeps evidensbaserade digitala verktyg kan fler personer få hjälp snabbare, till lägre kostnad.

Gnosco – hittar hudcancern tidigt

Att hitta farliga hudförändringar tidigt kan vara avgörande för liv eller död. Med Gnoscos digitala plattform Dermicus ökar chansen för tidig upptäckt av hudcancer, samtidigt som onödiga operationer undviks.

Dermicus är en säker och enkel app i mobilen med en tillhörande plattform för kommunikation mellan läkare. Allmänläkaren fyller i ett frågeformulär i appen och tar bilder med dermatoskop på patientens hudförändringar. Därefter skickas formulär och bilder direkt till en hudspecialist för bedömning.

Dermicus ger hudspecialisten tillgång till bilder och relevant klinisk information om patienter med misstänkt hudcancer på ett enkelt och användarvänligt sätt. På så sätt undviker allmänläkaren onödiga remisser till hudläkare, eftersom bedömningen av hudförändringen görs direkt i appen. Detta spar mycket tid och kostnader.

Med Gnoscos diagnosstöd kan antalet operationer minska med 40 procent.

I den svenska primärvården görs varje år mer än 150 000 operationer av hudförändringar för att hitta omkring 4 000 fall av malignt melanom. Med Gnoscos diagnosstöd kan antalet operationer minska med 40 procent.

Gnoscos produkt har många användningsområden, förutom hudcancer även sår och eksem. 

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Har du också ett bolag som revolutionerar din bransch? Pitcha in ditt bolag här!

Läs även Almi Invests startupspaningar om musictech, sportstech och greentech!

Läs fler artiklar
LÄS MER