Petter Stordalens annons blev droppen för Arbetsförmedlingen

Nordic Choice Hotels Rekrytering
Petter Stordalens annons blev droppen för Arbetsförmedlingen

Petter Stordalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix/TT.

Towe Boström

Reporter

Hotellmagnatens kedja i luven på Arbetsförmedlingen.

Det där med att rekrytera personal är en svår nöt för många chefer och företag. Hur når man ut på bästa sätt och vad ska man ha för strategi för att hitta sina toppkandidater?

Den drivna hotellmagnaten, tillika investeraren, Petter Stordalen vet sannerligen hur man bygger bolag – men Arbetsförmedlingen imponerades inte av hans jobbannons. 

Arbetsmarknadsnytt rapporterar i själva verket att den svenska Arbetsförmedlingen blev så provocerade av hotellkungens jobbannons att de tog bort den.

Det handlar om en annons från Nordic Choice Hotels, Stordalens hotellkedja, som anses diskriminerande.

I texten, som ursprungligen är på engelska, står det ungefär;

”Vi anställer inte funktionsnedsatta, immigranter, personer med kriminellt förflutet, homosexuella, norrmän eller skilda. Vi anställer människor”

Petter Stordalen har upprepat att mångfald innebär en bättre kultur, och syftet med annonsen är att utmana fördomar och få folk att tänka till.

Kedjan har mycket internationella gäster och vill därför gärna se internationella sökanden, förklarar de för Arbetsmarknadsnytt.

”Vi vill att alla ska vara sig själv, vara individer, inte bli placerade i en box”, säger Kai Stava-Husebø, rekryteringsansvarig på hotellkedjan.

Kai Stava-Husebø tillägger att de har använt texten i över tre år redan.

Arbetsförmedlingen uppger att de tog bort annonsen efter klagomål.  Choice Hotels uppger i sin tur att de blev chockade när annonsen stoppades med hänvisning till att den skulle vara diskriminerande.

Enligt Arbetsmarknadsnytt har det här lett till att myndigheten blockerat hotellkedjan från att publicera några annonser alls.

”Både i Norge och Sverige har vi blivit så lättkränkta att vi inte tål någonting”, säger Kai Stava-Husebø.

Arbetsmarknadsnytt rapporterar i en uppföljande artikel att hotellkedjan, som stängdes av från all publicering, fått grönt ljus igen.

”Det har visat sig nu att de felaktigt varit avstängda från en av våra tjänster för att publicera annonser. Det har rättats till och vi beklagar att vi inte kände till detta tidigare”, kommenterar Arbetsförmedlingens presstjänst.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER