Douglas Roos: "Vi har slitit som hundar – varje dag har varit en utmaning"

Nyheter24 Medier
Douglas Roos: "Vi har slitit som hundar – varje dag har varit en utmaning"

Douglas Roos, Daniel Weilar och Patrik Sandberg säljer Nyheter 24. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

De startade mediehus – mitt i finanskrisen.
För Breakit berättar Douglas Roos om tio svåra år och känslorna när han nu säljer sin baby.

Douglas Roos hade grundat spelbolaget Ladbrokes Norden, sålt det och blivit förmögen. Patrik Sandberg hoppade av ett välbetalt jobb som vd för mediebyrån Starcom.

Tillsammans skulle de göra det omöjliga. Från noll skulle de skapa en nyhetssajt som kunde konkurrera med jättarna: Aftonbladet och Expressen.

I mediebranschen viskades det till och med om att de skulle sjösätta en "kvällstidningsdödare". Då, när det var en lite vild idé, såg många möjligheter på nätet.

Men när Nyheter24 väl lanserade – hösten 2008 – slog den globala finanskrisen sönder annonsmarknaden. Uppstickaren föddes rakt ned i ett brännade stålbad.

Nu säljs Nyheter24-gruppen, efter en lång och omtumlande resa.

"Vi startade för tio år sedan med ett tomt skrivbord och en ide som var lite galen. Nu säljer vi bolaget. Jag är stolt och glad, men det är också lite vemodigt", säger Douglas Roos till Breakit.

Var det svårare än du trodde att starta ett digitalt mediehus?

"Det har varit oändligt svårt, och varje dag har varit en utmaning. Efter ett tag lär man sig att leva med ångesten, och att vända den till en fighting spirit istället för att låta den äta upp en".

"Patrik och jag har slitit som hundar, och även Daniel Weilar. Det har varit en enorm resa, och det är tack vare alla anställda som stannat i både med- och motgång som vi har klarat av detta".

Det är entreprenören Peter Scheffers Life of Svea som nu köper Nyheter24-Gruppen. Bolaget äger sedan tidigare bland annat det välkända forumet Familjeliv.se, Devote.se samt Allt för föräldrar.

Douglas Roos vill inte avslöja några detaljer om köpeskillingen.

"Det går vi inte ut med. Men det är affär som är bra för både oss och köparen", säger han.

Helt klart är att värderingen på medier inte är på någon toppnivå just nu. När Metro Sverige såldes till Custos 2017 låg prislappen på 50 miljoner kronor.

Hela Mittmedia värderades till 150 miljoner kronor när Bonnier nyligen köpte koncernen, enligt Medievärlden.

Mediehuset Life of Svea köper nu själva mediesajten Nyheter 24, som har gått back i flera år. Men i förvärvet ingår även Modette, Blogg.se, Kwiss.me och Tyda. Däremot behåller Nyheter 24:s tidigare ägare esportsbolaget Fragbite, och ad tech-bolaget Netric.

"Det är ingen lätt uppgift att sätta en prislapp, men vi har haft en positiv dialog", säger Douglas Roos.

Han själv och medgrundaren Patrik Sandberg ägde 65 procent av Nyheter24-gruppen. Resten var utspritt på ett brittiskt bolag, ett svensk riskkapitalbolag och den tidigare vd:n Daniel Weilar.

Douglas Roos säljer med kluvna känslor.

"Det känns vemodigt, men samtidigt bra. Min och Patriks baby hamnar i goda händer hos Peter och hans gäng, som framgångsrikt har drivit mediehus helt digitalt".

Läs fler artiklar
LÄS MER