Efter kritiken mot Klarna – regeringen kallar Sebastian Siemiatkowski till möte

Klarna fintech
Efter kritiken mot Klarna – regeringen kallar Sebastian Siemiatkowski till möte

Sebastian Siemiatkowski, vd och grundare på Klarna och civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Press/TT

Towe Boström

Reporter

Tunga ministrar vill ha svar.

Klarna har fått kritik på flera punkter under den senaste tiden. Det har bland annat handlat om otydliga betalningssätt, kunder som hamnat hos kronofogden och frågor om personuppgiftshantering.

Under onsdagen rapporterade Dagens Nyheter om att bolaget dessutom tampas med problem kopplade till id-kapning.

Nu kommer reaktioner från högsta ort och regeringen vill ha svar på hur Klarna hanterar problemen med id-kapning och överskuldsättning, rapporterar Dagens Nyheter.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och konsumentminister Ardalan Shekarabi (S) kräver nu svar från Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski.     

”Jag har träffat landets konsumentvägledare och de vittnar om att det är väldigt många människor som hamnar i skuldfällan tack vare exakt den här typen av upplägg och betalningslösningar”, säger Ardalan Shekarabi till DN. 

Det finns fler bolag som upplever samma problem, men Klarnas storlek och tyngd på marknaden ligger bakom beslutet om att kalla till möte.

Ardalan Shekarabi säger att han vill ha en dialog med Klarna om vad de tänker göra för att minska problemen. Han säger även att han noterat att Klarnas ledning vill jobba med och vidta åtgärder i frågan. 

"Så jag vill få en kunskapsbild av vad som är på gång och vad vi från politikens sida kan göra för att komplettera detta", säger Ardalan Shekarabi.

Klarnas presschef Magnus Törnblom uppger att Siemiatkowski inte nåtts av någon inbjudan ännu, men välkomnar ett möte med ministrarna. 

"Det är frågor vi jobbar med på daglig basis och vi bidrar gärna i den diskussionen", säger Magnus Törnblom.

Läs fler artiklar
LÄS MER