Pengaproblem för svenska vegankedjan Taku-Taku

Taku-Taku Crowdfunding mat
Pengaproblem för svenska vegankedjan Taku-Taku

Sebastian Schauermann Foto: Press

Finwire / Breakit

Vegankedjan Taku-Taku, som har tagit kapital via crowdfundingaktören Pepins, har likviditetsproblem.

Det skriver företagets grundare Sebastian Schauermann i ett inlägg där han också uppger att man avser återkomma så fort som möjligt med mer information.

Företaget har inte fått lönsamhet i sina restauranger och framöver kommer exempelvis den vid Ringen i Stockholm att stängas ned. Den vid Hötorget ser bolaget dock fortsatt en potential i. Restaurangen vid Ringen skall avvecklas snarast.

"Med sämre försäljning än väntat, mycket beroende på den fantastiska sommaren 2018 då vi backade cirka 1,2 miljoner på tre månader och med färre enheter än väntat har Taku-Taku inte lyckats bli lönsamt tillräckligt fort. Vi tror fortsatt på konceptet eftersom mottagandet från gäster och media är väldigt positivt, men vi måste framöver vara mer selektiva i vår etablering och skynda långsamt", uppger Schauermann.

Framöver kommer kedjan att satsa på den mer lönsamma cateringverksamheten. Förhoppningen är att nå en omsättning på 4-5 miljoner kronor årligen med lönsamhet. Idag omsätter bolaget 3,5 miljoner kronor.

Taku-Taku förhandlar också om flera stora affärer.

"Uppnår vi en omsättning på 9 miljoner kronor inom cateringverksamheten har vi finansiella muskler fram tills vi levererar ett positivt resultat på Hötorget. Dit är vägen inte lång. Från denna lönsamma bas vill vi sedan växa Taku-Taku, sakta men säkert", uppger grundaren.

Schauermann ser framför sig att bolaget därefter arbetar vidare med ett franchisekoncept som kan ge skalfördelar för bolaget.

"Lösningen vi ser är att anskaffa kapital av någon intressent som vill ta en ledande roll i bolaget. Med detta kapital har vi möjligheten att ändra riktning på Taku-Taku och ta fram ett lönsamt koncept som vi sedan kan expandera", skriver han.

Läs fler artiklar
LÄS MER