Storytel i nytt storbråk med svenskt förlag – “Helt grundlöst”

Storytel Streaming Ljudböcker
Storytel i nytt storbråk med svenskt förlag – “Helt grundlöst”

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ljudboksjätten slänger ut förlaget Lind & Co från den norska marknaden.

Det fortsätter att storma runt snabbväxaren Storytel. Sedan tidigare ligger bolaget i en konflikt om ersättningsnivåerna med jätten Bonnier och nu kommer rapporter om ett nytt bråk.

Denna gång handlar det om förlaget Lind & Co som omsätter runt 80 miljoner kronor och bland annat har storsäljare som Björn Hellberg, Joakim Lundell och Magdalena Graaf i sitt stall.

Enligt den norska branschsajten Bok 365 har Storytel i Norge sagt upp avtalet med Lind & Co med omedelbar verkan. Storytel hävdar att det svenska förlaget ska ha påstått att man haft ett specialavtal med Storytel. Detta specialavtal ska Lind & Co använt som argument i sina förhandlingar med norska författare. Men Lind & Co tillbakavisar helt dessa uppgifter:

“Helt grundlöst. Det här handlar om något annat. Jag vill inte kommentera bakgrunden eller spekulera i varför de har sagt upp avtalet. Däremot kan jag säga att det de påstår att vi gjort aldrig har hänt. Det är helt osannolikt att vi skulle påstå att vi äger Storytel eller att vi har ett särskilt avtal med dem”, säger Lind & Co:s grundare och förlagschef Kristoffer Lind till sajten Svensk Bokhandel.

För Lind & Co är det uppsagda avtalet ett tungt slag mot verksamheten. Lind & Co satsar tungt på den norska marknaden men utestängs nu alltså från en betydande del av denna.

“I dag har vi bara tre böcker på norska Storytel och de har fått ligga kvar. Men vad det här handlar om är de omkring 140 böcker som vi har på gång och som skulle ha fått börja släppas från och med 1 maj”, säger Kristoffer Lind.  

Läs fler artiklar
LÄS MER