Sök

Så enkelt rundar Enkla Finansinspektionens deadline

EnklaAlma BolånBolån

Marcus och Alexander Widegren, grundare av Enkla. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Granskning visar hur Enkla och de andra bolåneuppstickarna fixar respit när finansiärerna tvekar.

På valborgsmässoaftonen kom beskedet att Alma bolån kastar in handduken innan de ens dragit igång verksamheten. Almas plan var att utmana storbankerna på den lukrativa svenska bolånemarknaden värd över 3000 miljarder kronor.

Men grundarna bakom Alma lyckades inte få in kapital från investerare för att finansiera satsningen i tid. I avtalet som de fått från Finansinspektionen framgår att utlåningsverksamheten måste dra igång inom sex månader från det att tillståndet utfärdats. Alma-grundarna insåg att de inte skulle lyckas leva upp till det villkoret och lämnade därför tillbaka tillståndet.

Och Alma är långt ifrån ensamma om att befinna sig under tidspress. Breakits granskning visar att ytterligare två bolåneutmanare redan passerat sex-månadersgränsen utan att verksamheten dragit igång på allvar. Det handlar om Enkla och Borgo. För en tredje aktör, Hemma bolån, är tiden också på väg att rinna ut – i augusti måste de vara igång enligt avtalet med Finansinspektionen.

Men ingen av dessa bolåneutmanare tycks vara särskilt bekymrade över tidsfristen och risken att få lämna tillbaka tillståndet. Breakit har varit i kontakt med företrädare för Enkla, Borgo och Hemma. De har alla hittat vägar runt Finansinspektionens regler.

Ett exempel är Enkla. De jagar fortfarande finansiering från institutionella investerare men genom att låna ut en del av bolagets egna kapital så anses verksamheten ha startat.

“Vår verksamhet är formellt igång bland annat genom att vi betalat ut ett fåtal bolån. Men i praktiken befinner vi oss i ett beta-stadie och behöver säkra långsiktig finansiering för att skala verksamheten på ett ansvarsfullt sätt”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Så ni riskerar inte att få lämna tillbaka tillståndet till Finansinspektionen på grund av att verksamheten inte startat efter sex månader?

“Nej, enligt Finansinspektionens regelverk så är vår verksamhet igång”.

Borgo fick sitt tillstånd från Finansinspektionen i mitten av oktober men har fortfarande inte startat utlåning till allmänheten. I ett sms till Breakit hävdar Borgos vd Gustav Berggren ändå att verksamheten är igång utan att närmare vilja förklara på vilket sätt. Han skriver bland annat:

“Vår verksamhet är igång och vi har arbetat hårt med att ta fram en ledande användarupplevelse. Vi är nu i slutskedet av det och är väldigt nöjda med vad vi åstadkommit. Vi ser fram emot att berätta mer inom en snar framtid”.

Therese Ruth, vd och medgrundare på Hemma, hoppas fortfarande att man ska lyckas få in investerare innan tidsfristen går ut i augusti. Men skulle de inte hinna så kommer de göra en liknande lösning som Enkla och ge ut ett antal bolån med hjälp av eget kapital.

"Vårt huvudspår är att få den långsiktiga finansieringen på plats så snart som möjligt. Skulle det av någon anledning dra ut på tiden så har vi beredskap för att hantera det”, säger Therese Ruth och fortsätter:

"Vi har respekt för att det tar lång tid för institutionerna att utvärdera en lösning som den här. Men vi har en bra dialog med en rad investerare och jag tror vi kommer att hitta en lösning".

Läs mer