Kritiserad kinesisk AI-startup får in 7,2 miljarder kronor

AI
Kritiserad kinesisk AI-startup får in 7,2 miljarder kronor

Forto: Istocckphoto

Direkt / Breakit

Tekniken kan användas för övervakning av oppositionella.

Det kinesiska uppstartsbolaget Megvii, som utvecklar mjukvaror för ansiktsigenkänning med artificiell intelligens (AI) under produktnamnet Face++, har tagit in 750 miljoner dollar, 7,2 miljarder kronor, i sin senaste kapitalanskaffningsrunda.

AI-bolaget avser börsnotera i slutet av 2019 och siktar där på en värdering kring 40 miljarder, enligt källor till Reuters.

Alibaba är en av ankarinvesterarna i bolaget, och enligt källorna nyttjade nätbolagskonglomeratet även det senaste tillfället för att utöka sin position. En annan stor ägare i Megvii är konsumentelektroniktillverkaren Foxconn.

I Megviis kundlista hittas utöver Alibabas fintech-bolag Alipay och Ant Financial också bland annat telekomtillverkaren Huawei, enligt nyhetsbyrån. Huawei anklagas av USA för att möjliggöra statligt kinesiskt spionage mot länder som använder bolagets teknik. Anklagelsen har tillbakavisats av bolaget.

Teknologin som Megvii tillhandahåller är för närvarande mycket omtvistad, då den inte bara har användningsområden inom konsumentelektronik, fintech och privata säkerhetssystem. Ett av ansiktsigenkänningens primära användningsområden är för användning i syften som ur västerländsk demokratisynvinkel är tveksamma. Regimen i Megviis hemland, Kina, har i ett flertal områden utvecklat omfattande övervakningssystem för att förtrycka oppositionella med digital övervakning, inklusive via kameror.

Ett av de just nu mest omdebatterade fallen är förföljelserna av den uiguriska minoritetsbefolkningen i Xinjiang i nordvästra Kina. Regimen genomför där ett ombefolkningsprojekt för att möjliggöra infrastrukturprojekt som ska koppla ihop Kina med Europa landvägen, det så kallade nya sidenvägsprojektet.

Kapitalflödet till kinesiska AI-bolaget har trots apropåer från flera människorättsorganisationer varit ökande, enligt Refinitiv har takten fyrfaldigats de senaste två åren.

Megviis rival, Hongkong-bolaget Sensetime, tog i sin senaste kapitalanskaffningsrunda in mer än 600 miljoner dollar från Softbank och den av Saudiarabien upprättade techfonden Vision, vilket gav AI-bolaget ett värde på 7,6 miljarder dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER