Skattesmäll för Minecraft-miljardärerna – krävs för 154 miljoner

Mojang spel Skatter
Skattesmäll för Minecraft-miljardärerna – krävs för 154 miljoner

Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Förlorade mot Skatteverket – igen.

Minecraftmiljardärerna  Markus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér har i flera år legat i konflikt med Skatteverket. Myndigheten kräver de tre på 154 miljoner kronor skriver DI Digital.

Bakgrunden är, såklart, försäljningen av Minecraftbolaget Mojang till Microsoft för 5 år sedan.

När affären gjordes upp i september 2015 så avtalades att de tre skulle få 2,5 miljarder dollar i betalning från Microsoft. Men pengarna betalades inte ut förrän i november samma år och då hade dollarn ökat rejält i värde jämfört med kronan. Det är denna valutavinst som Skatteverket vill att de tre Minecraft-profilerna ska beskattas för.

De har dock överklagat Skatteverkets beslut till först Förvaltningsrätten som gick på Skatteverkets linje, och senare till Kammarrätten.

Men även de gick på Skatteverkets linje, skriver DI Digital och det betyder att Minecraftskaparna snart kan tvingas betala in över 150 miljoner kronor i skatt.

Spelmiljardärernas advokat säger till tidningen att de har överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. För att frågan ska tas upp där krävs ett prövningstillstånd. Något som bara ges till ett par procent av fallen som överklagas.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER