Sök

Arktis smälter – men USA:s utrikesminister ser möjligheter: "Finns olja att hämta"

Hållbarhet

Mike Pompeo, amerikansk utrikesminister till höger i bild. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ser möjligheter med ett smältande Arktis.

Klimatet är hett på flera sätt just nu. Enligt en mätning som DN presenterade på tisdagen är klimatet och miljön de viktigaste frågorna för väljarna i det kommande valet till Europa-parlamentet.

Samtidigt gör den ökande temperaturen att isarna i Arktis smälter oroväckande snabbt. Vid Arktiska rådets möte i finska Rovaniemi som avslutades i måndags misslyckades länderna för första gången med att komma överens om en gemensam slutdeklaration efter mötet.

Anledningen uppgavs vara USA:s attityd till klimatförändringar. Trots varningarna om de katastrofala effekterna de smältande isarna kan få – bland annat i form av höjda vattennivåer, vilket i sin tur kan tvinga stora folkmassor på flykt – var den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo optimistisk över vilka positiva effekter klimatförändringarna kan få.

"Arktis är i förgrunden för möjligheter och överflöd", sa Pompeo, enligt Veckans affärer.

"Där finns 13 procent av världens oupptäckta olja, 30 procent av världens oupptäckta gas, ett överflöd av uranium, sällsynta jordmineraler, guld, diamanter och miljontals kvadratkilometer av outnyttjade tillgångar". 

Pompeo menar samtidigt att USA tacklar klimatförändringarna på ett amerikanskt vis, bland annat via: Ekonomisk tillväxt, vetenskap, teknologi och genom att bygga säker infrastruktur.

"Amerika är världens ledare i att bry sig om klimatet," sa Pompeo vid mötet.

Det är väl tveksamt om resten av världen håller med.

Läs mer