Snart kommer Ica-kunder få digitala kvitton på sina köp

Kivra Ica Digitalisering
Snart kommer Ica-kunder få digitala kvitton på sina köp

Tobias Blixt

Reporter

Matjätten har anslutit sig till Kivras plattform för digitala kvitton.

ICA har själva varit med och utvecklat den nya plattformen för kvittohantering.

Funktionen ska till en början testas på ett antal utvalda butiker, men enligt ett pressmeddelande hoppas bolaget att alla kunder med Ica-kort ska kunna få digitala kvitton till 2020.

“Att få sitt kvitto digitalt är inte bara ett enkelt sätt att få ordning på sina kvittohögar, det är också en helt klar fördel ur ett miljöperspektiv. Vi räknar med att antalet utskrivna kvitton kommer att halveras under en femårsperiod. Det innebär många ton mindre papper”, säger Peter Muld, Digitaliseringsansvarig på Ica i pressmeddelandet.

Kivras nya satsning avslöjades i december förra året när bolaget investerade 24 miljoner kronor i den digitala kvittohanteraren Findity.

För Stefan Krook, medgrundare och affärsutvecklingschef på Kivra, är det här ett betyg på att deras satsning var rätt.

"Det är en bekräftelse om att vår förhoppning och magkänsla var rätt. Hade vi inte trott att vi hade ett koncept som alla ville vara med på, så hade vi inte gett oss in i det", säger han och fortsätter.

Idag har många stora företag och butiker egna appar eller hemsidor där kunderna kan logga in. På en fråga om varför kvitton inte redan har digitaliserats i större utsträckning svarar Stefan Krook:

"Det blir för osmidigt för konsumenterna. Ica är stora och har egna appar, men som konsumenter orkar vi inte ha mängder av inlogg och sajter."

"Jag tror också att kollektivt har vi tappat förtroendet att lämna ut mejladressen till alla som vill ha den."

Den nya plattformen som utvecklats är inte heller knuten till Ica. Men i pressmeddelandet meddelar man att övriga bolag inom Ica gruppen, som Apotek hjärtat och Hemtex, ska inkluderas i plattformen på sikt.

“Ica är Sveriges största kvittoutförare och tack vare vårt samarbete kan vi satsa stort på att digitalisera landets alla kvitton. Vår målsättning är att det blir en ny standard på marknaden för digital kvittohantering som gör kvittohanteringen smidig för både kunder och företag”, säger Stefan Krook.

Läs fler artiklar
LÄS MER