Sök

Utnyttjade barn via Kry – nu har domen fallit mot läkaren

KryHälsa

Johan Nilsson/TT/Janerik Henriksson/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Döms till fängelse.

I dag kom domen mot den läkare som misstänkts för sexuella övergrepp mot över 50 barn. Mannen, som är i 30-årsåldern, har bland annat förgripit sig på barn genom nätläkar-appen Kry.

Det handlar bland annat om att läkaren har bett föräldrar att filma sina barns underliv för "kompletterande undersökningar", som i efterhand visat sig sakna medicinsk grund.

Mannen döms nu till 10 år fängelse. Han döms bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn, och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn.

Det framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt.

Brotten bedöms som grova med hänsyn till att barnens låga ålder samt att mannen utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende.

Mannen ska betala skadestånd till brottsoffren med sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor.

Läkaren har nekat till brott och menat att undersökningen av barnen, som bland annat skett genom Kry, varit medicinskt motiverade. I några av fallen har undersökningarna filmats och sparats ned.

Krys presschef Linda Bengtsson säger till Expressen att de ser över sina rutiner hela tiden.

”Vi har väldigt goda rutiner för vår rekryteringsprocess där vi tittar i register och hör referenser. Vi gör allt vi kan för att det här inte ska hända. Men det här är en person som medvetet missbrukat sin roll som läkare”, säger Linda Bengtsson till Expressen.

 

Läs mer