Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mathems grundare hoppar av – "Vi grät när vi gav beskedet"

Paret Kull lämnar styret i sitt livsverk – men behåller ägandet.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

För tolv år sedan grundade Karolin och Tomas Kull Mathem. Nu väljer de två att kliva av sina operativa roller i bolaget – Tomas som vd och Karolin som marknadschef.

Fortfarande kvarstår de dock som ägare och behåller en styrelsepost.

"Vi grät när vi lämnade beskedet till personalen idag på förmiddagen. Det var väldigt emotionellt. I starten var det bara jag och Karolin nu är vi över 1500 medarbetare", säger Tomas Kull.

Redan i oktober tog de beslutet att hoppa av. Det var då diskussionerna med den nya storägaren Kinnevik gick in i ett slutskede. Kinnevik deklarerade att de gjorde investeringen på tio, kanske femton års sikt – så länge ville inte paret Kull vara med:

"Jag har jobbat sju dagar i veckan med detta i tolv år. Att köra femton år till kunde jag inte lova. Det var ett gemensamt beslut att jag inte skulle fortsätta som vd", säger Tomas Kull och fortsätter:

”När beslutet var fattat informerade jag också min ledningsgrupp om detta och ju längre tiden har gått desto svårare är det att jobba på som inget har hänt, det skapar en osäkerhet och otydlighet. Därför är det bättre att jag kliver av redan nu, vi hoppas att en ny vd är på plats så snart som möjligt. Mathem är bara i början av sin resa, en resa vi ska följa och bidra med som ägare och från styrelsen.”

Ni har idag cirka 6 procent av aktierna i Mathem – kommer ni att sälja några av aktierna nu?

“Det får vi se men jag kan i alla fall säga att vi kommer att kvarstå som storägare i Mathem. Jag ser en enorm potential i bolaget”.

Vad kommer du göra efter Mathem?

"Det har jag inte hunnit fundera så mycket över. Efter att ha jobbat 100 timmar i veckan känns det som jag behöver pusta ett tag".

När får bolaget en ny ordinarie vd?

“Processen att hitta en ny vd har pågått i ungefär två månader och vi har några kandidater. Men vem vet, när det här nu blir offentligt kanske några fler spännande namn hör av sig!”

Under en övergångsperiod kommer Mathems styrelseordförande Andreas Bernström jobba operativt i bolaget och tillsammans med ekonomichefen Therese Elmqvist leda bolaget.

Läs mer