Sök

Kinneviks nya mål – ska satsa mer pengar på kvinnliga grundare

KinnevikJämställdhetMångfald

Zalandos svenska ordförande och storägare i Kinnevik, Cristina Stenbeck. Foto: Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Investmentbolaget Kinnevik växlar upp sitt arbete med jämställdhet och mångfald. Från och med nu ska 10 procent av investeringsbudgeten gå till bolag som är grundade eller ledda av kvinnor, meddelar bolaget.

Att större delen av riskkapitalet i dag går till män är välkänt. En granskning av drygt 1000 investeringar i cirka 800 techbolag som Di digital har gjort visar till exempel att 85 procent investeringarna gick till bolag med enbart män som grundare, 11 procent till bolag med blandade grundarteam och endast 4 procent till bolag startade av bara kvinnor. 

Kinnevik, som det senaste året bland annat investerat i frakttjänsten Budbee, matsvinnsbolaget Karma och matsajten Mathem, sätter nu fyra konkreta mål för sitt arbete med jämställdhet och mångfald. 

Målen handlar bland annat om att:

# Kinnevik ska ha en ledningsgrupp med minst 40 procent kvinnor senast 2022.

# Från och med i år och framåt kommer 10 procent av den årliga investeringsbudgeten reserveras för investeringar i företag grundade eller ledda av kvinnor.

# Kinnevik kommer från och med nu också bara överväga att göra uppföljningsinvesteringar i företag som Kinnevik anser ha gjort framsteg i relation till mångfald och inkludering.

# Dessutom ska investmentbolagets chefer mätas på mångfald och inkludering – resultaten kommer att kopplas till deras lön. 

Vd:n Georgi Ganev tror att initiativet ska gynna bolagets aktieägare.

"Med ett ökat engagemang för mångfald och inkludering kommer Kinnevik bygga starkare och bättre företag. Jag är övertygad om att tydliga ambitioner och mätbara prestationsindikatorer kommer att öka vårt fokus på mångfald och inkludering ännu mer och skapa aktieägarvärde,” säger han i en kommentar.

Just nu saknar en fjärdedel av börsens bolag helt kvinnor i ledningsgruppen. Åtta av tio ledningsgrupper domineras av män. Kinneviks styrelse består idag av 3 kvinnor och 4 män. 

“Kinnevik vill ligga i framkant med att främja mångfald och inkludering och genom att anta ett tydligt ramverk har vi satt upp mål för hur det ska ske. Styrelsen fortsätter att fokusera på genomförandet av ramverket och jag ser fram emot att rapportera på våra framsteg till våra intressenter”, säger styrelsens ordförande Amelia Fawcett  ett pressmeddelande. 

Antonia Ax:son Johnson var den första storföretagaren i Sverige som gick ut med  konkreta mål för att öka mångfalden. Detta gjorde hon 2013 då  hon var ordförande för familjeföretaget Axel Johnson som bland annat äger Åhléns och Axfood. 

Stenbeck-familjen är storägare i Kinnevik.

Läs mer