Apple ger upp slaget om Kungsträdgården – vill sälja fastigheten

Apple Uppköp
Apple ger upp slaget om Kungsträdgården – vill sälja fastigheten

Tim Cook. Henrik Montgomery/TT/AP Photo/Bebeto Matthews.

Towe Boström

Reporter

Schackmatt?

Bråket om Kungsträdgården i Stockholm, med Apple och Stockholms stad i huvudrollerna, har utvecklat sig till en riktig långkörare. 

Den korta versionen är att Apple drömde om en pampig flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Techjätten skred till verket för fyra år sedan och spenderade 129 miljoner kronor på en tomt i Kungsträdgården. Den del som i dag huserar restaurangen TGI Fridays.

Sedan började kaoset.

Klagomål och synpunkter haglade in från allmänheten och under hösten satte politikerna stopp för bygget. 

Björn Ljung, ledamot i stadsbyggnadsnämnden, har vittnat om att beskedet gjorde Apples företrädare rasande.

”Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge”, berättade Björn Ljung för Fastighetsvärlden.

Historien slutar såklart inte där. Apple ska enligt uppgifter ha krävt 50 miljoner kronor över ursprungspris för att sälja tillbaka tomten till Stockholms stad, som sedan uppgavs ha tappat intresset.

Enligt avtalet, som gäller till 2046, skulle Apple i praktiken kunna låta tomten i Kungsträdgården stå orörd i 27 år framåt om de känner för det.

Nu avslöjar Fastighetsvärlden nästa drag i följetongen. Apple uppges nu nämligen vara på jakt efter en köpare till fastigheten.

Något som tolkas som att man ger upp planerna på en flaggskeppsbutik, och eventuella tankar om att låta tomten stå orörd. 

Fastighetsvärlden har tagit del av ett brev till borgarrådet Joakim Larsson, från Manuel Incerdi som arbetar med Apples fastighetsaffärer. I brevet uttrycker Apple besvikelse över att projektet inte blir av och meddelar att fastigheten är till salu. 

Enligt sajten har Catella fått i uppdrag att hitta en köpare.

Läs fler artiklar
LÄS MER