Sök

Tesla varnar för underskott av batterimetaller i framtiden

TeslaTransport

Teslas välkända T som pryder motorhuven på bolagets bilar. Foto: Christophe Ena.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Ändrat fokus – nu letar man nickel.

Tesla räknar med att det på sikt blir ett utbudsunderskott på batterimetaller för elbilar. Det uppgav bolagets globala försörjningschef under en stängd branschkonferens, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Sarah Maryssael sade också under konferensen att Tesla kommer lägga större fokus på nickel. Tanken är att låta den metallen börja ersätta kobolt i batterikatoder. Detta efter att det rapporterats om barnarbete vid koboltutvinningen hos största producenten, Demokratiska republiken Kongo.

Förutom nickel är även koppar viktig för elbilar. Dessa använder dubbelt så mycket koppar som vanliga bilar med förbränningsmotor.

Att det snabbt kan bli ett underskott på den rödbruna metallen hänger också ihop med att den förekommer mycket i smarta hemprodukter. Denna kategori väntas öka sin konsumtion till 1,5 miljoner ton från dagens 38 000 ton fram till 2030, enligt konsulten BSRIA.

Vissa av gruvföretagen har börjat investera mer i att balansera kopparutbudet med efterfrågan. Ett av dessa är Freeport-McMoran som håller på att expandera i USA och Indonesien.

Läs mer