Lendo-utmanare kliver in på tyska marknaden – och byter namn

Zmarta Group Freedom Finance
Lendo-utmanare kliver in på tyska marknaden – och byter namn

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Freedom Finance tar sin digitala låneplattform till Tyskland.

I spåren av Lendos framfart har det dykt upp en rad digitala låneförmedlare på den svenska marknaden. Enligt Finansinspektionen har inte mindre än 47 bolag hittills ansökt om att bedriva digital låneförmedling i Sverige bara det senaste året. 

Detta har gjort att den svenska marknaden nu kan vara på väg att mättas.

Ett av bolagen som ser ut att ha tröttnat på trängseln, eller åtminstone vill växa ytterligare, är Ängelholmsbolaget Freedom Finance. På fredagsmorgonen stod det klart att den digitala låneförmedlaren nu kliver in på den tyska marknaden. I samband med expansionen blir bolaget även en del av koncernen Zmarta Group, och byter således namn.

”Zmarta har levererat på vår hemmamarknad och vi tror starkt på vårt koncept. Den tyska marknaden är som bekant stor men den är också väldigt fragmenterad med flera banker och hög konkurrens, vilket är bra för oss som förmedlare av finansiella tjänster. Dessutom är marknaden mogen men det finns relativt få förmedlare där idag”, säger Björn Lander, vd på Zmart Group, i en kommentar.

Freedom Finance startades 2003 i Ängelholm, men köptes upp i maj 2013 av riskkapitaljätten HIG Capital bolaget. I fjol omsatte bolaget 190 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 52 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2013, då bolaget omsatte 174 miljoner kronor, men gjorde ett rörelseresultat på hela 80 miljoner kronor. 

I företagsgruppen Zmarta Group ingår bland annat Zmarta, Freedom Finance och Centum. Zmarta Group grundades 1999 och har drygt 200 anställda på kontor i Stockholm, Ängelholm, Helsingfors, Oslo och München.

Läs fler artiklar
LÄS MER