Ikeas klassiska köttbullar – snart i köttfri version

Ikeamat

Ikea lanserar inom kort en köttfribulle. Foto: Press/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Möbeljätten hakar på mattrenden.

Vi har flera gånger pratat om vegotrenden som sveper över världen. Svenskar äter allt mindre kött och mängder av köttalternativ dyker upp på marknaden.

För mer om det – lyssna gärna på vår podd här.

Nu hoppar Ikea på vegotåget. Den klassiska köttbullen som serverats i restaurangen i varuhusen över hela världen kommer snart som en köttfribulle.

"I framtiden måste vi äta mer vegetarisk mat, något annat är inte hållbart. Vi vill göra hållbar och nyttig mat enkelt, prisvärt och attraktivt utan att kompromissa med varken smak eller konsistens", säger Michael La Cour, chef för Ikea Food Services AB, som tar fram Ikeas globala mat- och livsmedelssortiment i ett pressmeddelande.

Ikea har som mål att minst en femtedel av försäljningen ska komma från enbart växtbaserade rätter senast 2022. Redan nu finns det klassiska rätter, som schnitzel, lasagne och pasta bolognese gjorda på växtbaserat protein att köpa på Ikeas restauranger.

"Som en av världens största restaurangkedjor har Ikea ett stort ansvar att servera rätter med mindre klimatpåverkan", säger Ann Holsterm ansvarig för Ikeas restaurangverksamhet.

I början av nästa år kommer de första testerna med den köttfria bullen göras och förhoppningen är att den efter nästa sommar kommer att serveras i alla Ikea-varuhus

Läs mer