Bolånegrundaren talar ut om nedläggningen: "Jättetrist"

Alma BolånBolån

Dan-Alp Lindberg, vd Alma bolån. Foto: Press / Istock

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Alma bolåns vd om varför de tvingas lägga ner.

Under månader kämpade Alma bolåns vd och grundare Dan-Alp Lindberg för att säkra finansieringen till sitt bolåneprojekt men i valborgsmässohelgen fick han ge upp.

“Det känns jättetrist och jobbigt. Vi har lagt ner mycket tid, energi och kapital på detta”, säger Dan-Alp Lindberg när Breakit når honom på torsdagsmorgonen.

Alma hade fått in intresseanmälningar på över 1 miljard från potentiella bolånetagare. Dessa fick på valborgsmässoaftonens kväll veta att Alma lägger ned sin verksamhet och lämnar tillbaka tillståndet till Finansinspektionen.

“Vi har haft ett stort intresse från låntagarna men tyvärr har vi inte lyckats få till den långsiktiga finansieringen”, säger Dan-Alp Lindberg och fortsätter:

“För att en sådan här verksamhet ska snurra på lite sikt krävs finansiering på minst 5 miljarder kronor. Så mycket pengar behövde vi inte ha in direkt men osäkerheten kring den långsiktiga finansiering gjorde att det inte var ansvarsfullt att köra vidare”.

Han ska nu avveckla bolaget under de kommande månaderna. Alma kommer inte att sättas i konkurs.

“Nej, det här ska vi göra på ett bra sätt och inga externa parter ska drabbas”, säger han.

Hur mycket pengar förlorar ni som drivit bolaget?

“Det vill jag inte säga men det kommer att framgå av vår årsredovisning som snart blir offentlig”.

Vad kommer du göra efter Alma bolån?

"Det har jag inte hunnit fundera på. Nu ligger mitt fokus på att avveckla bolaget på ett bra sätt, sen får vi se", säger Dan-Alp Lindberg.

Läs mer