Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotify spränger drömgräns – passerar 100 miljoner betalande användare

Daniel Ek, vd Spotify. Foto: Ann Jonasson

Spotify har numera 100 miljoner betalande prenumeranter.
”En viktig milstolpe i företagets historia”, konstateras det i bolagets färska kvartalsrapport.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

nyheter@breakit.se

På måndagen kring lunch släppte musikbolaget Spotify sin färska kvartalsrapport.

Där framgår bland annat att Spotify har passerat en drömgräns: 100 miljoner betalande användare.

Här är de viktigaste siffrorna från rapporten:

# Spotify redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2019 på -47 miljoner euro. Det var bättre än väntat. Snittestimatet från 16 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på -71,1 miljoner euro. Bolagets guidning var en rörelseförlust på 50-120 miljoner euro.

# Resultatet före skatt bjöd dock på en negativ överraskning: minus 169 miljoner euro mot en väntad förlust på 83 miljoner euro. Det påverkas av finansiella poster, som inte specificeras i rapporten. I kronor räknat gick Spotify back med 1,8 miljarder kronor under det första kvartalet.

# Spotifys intäkter uppgick till 1.511 miljoner euro (1.139), jämfört med snittestimatet på 1.467 miljoner euro, enligt Infront Data. Bolagets guidning var intäkter på 1,35-1,55 miljarder euro.

# Antalet premiumabonnenter steg till 100 miljoner i slutet av första kvartalet (96 miljoner i slutet av närmast föregående kvartal), jämfört med snittestimatet på 98,5 miljoner stycken. Här låg Spotifys guidning på 97-100 miljoner premiumabonnenter. En milstolpe för bolaget.

# För helåret uppger Spotify att antalet premiumanvändare skall öka till 117-127 miljoner. Det totala antalet månatligt aktiva användare ska öka till 245-265 miljoner.

# Bruttomarginalen i det fjärde kvartalet låg på 24,7 procent.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Läs mer