Ny bok avslöjar: Spotify-grundarens udda ledarstil

SpotifyMusikLedarskap

Spotify-grundaren Martin Lorentzon. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

I den nya boken Spotify Inifrån beskrivs Martin Lorentzons ibland udda ledarstil – och speciella internhumor.

Idag är Spotify ett världsfenomen. Ett streamingimperium som byggdes upp under de år då musikindustrin krisade som mest och när piratsajterna var som populärast.

Martin Lorentzon och Daniel Ek, Spotifys grundare, träffades redan 2005. De arbetade båda med annonsteknik och fann varandra i samband med att Lorentzons Tradedoubler intresserade sig för att köpa upp Eks bolag Advertigo – en affär på 10 miljoner kronor som slutfördes kort efter Tradedoublers börsintroduktion i november samma år.

Sedan dess har hållit ihop Lorentzon och Ek. Den första betaversionen av Spotify visade de upp redan 2007 och det var tack vare Lorentzons pengar från Tradedoubler som Spotify kunde startas.

Vad som har hänt sedan dess har nog de flesta Breakit-läsare i stora drag koll på. Men för den som vill färska upp minnet går det att läsa Breakits matiga berättelse om Spotifys resa från idé till supersuccé här!

Nu kommer en ny bok, Spotify Inifrån, skriven av Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud som båda är reportrar på Di Digital. I den sipprar historier om hur det har varit att jobba på Spotify under åren ut.

Bland annat bjuds vi på en inblick i grundarnas olika egenheter och deras sätt att styra bolaget.

Bland annat får vi en inblick i Martin Lorentzons ledarskapsstil.

I boken avslöjas exempelvis att Lorentzon har ett något annorlunda “skämt”, som olika chefer och andra anställda ska ha drabbats av. Han ber de anställda att gny – alltså så som hundar kan göra.

Så här står det i Spotify Inifrån:

Martin Lorentzon är även känd för sin udda internhumor.

Under en helg ringer han upp en mellanchef på Spotify som är ute och promenerar med sin flickvän. Chefen hajar till när han ser vem som ringer, och svarar direkt.

”Hallå, Martin.”

”Gny! Gnyyyyy!”

Kollegan tvekar en sekund. Martin Lorentzon upprepar sin önskan.

”Du ska gnyyy!”

Bolagets ordförande nöjer sig inte förrän hans kollega gör djurläten i sin telefon, mitt på gatan.

Varför Martin Lorentzon har bett anställda att gny framkommer dock inte. Författarna skriver att personer i företaget har olika åsikter om beteendet och att Martin Lorentzon roas av att anställda tolkar uppgiften olika.

Även på Twitter har spår av skämtet synts enligt boken, som när han 2009 tweetade till bolagets brittiska rådgivare Shakil Kahn.

Idag är Martin Lorentzon roll i Spotify relativt otydlig. Rent operativt har han avvecklat sig själv, men han sitter kvar i styrelsen. I en intervju med TT nyligen berättade han att det var "skönt att ta det lugnt". 

Vilket i hans fall innebär hård träning.

"Jag är träningsnarkoman och tränar varje dag. Jag cyklar, joggar, powerwalkar och spelar både squash och tennis. Jag har lägenhet i Åre där jag åker längdskidor på vintern och cyklar mountainbike på sommaren. Jag mår mycket bättre när jag rör på mig. När jag träffar folk får jag mina bästa idéer och när jag rör på mig reflekterar jag över idéerna".

Sedan Spotifys börsnotering är Martin Lorentzon mångmiljardär. Nyligen framom också att han engagerat sig i Moderaterna och ingår i partiets "integrationskommission". 

Läs mer