Konflikt i JC-konkursen – köpcentrumsjätten och storägaren oense

JCKonkursbutiksdöd

JC går i konkurs. Ett av bolagen som kan drabbas är Mall of Scandinavias ägare. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I dag kom det dramatiska beskedet – JC går i konkurs.
Här är spelet bakom kulisserna.

Den 25 februari samlades över 30 personer i en av salarna i Stockholms tingsrätt. Då skulle det avgöras om krisbolaget JC:s rekonstruktion fick fortsätta, eller om det istället skulle gå i konkurs.

Knäckfrågan var hur de som JC har skulder till – sammanlagt handlar det om flera hundra miljoner – skulle agera. En rekonstruktion bygger som bekant på att fordringsägarna går med på att skriva ned sina skulder.

Både Skatteverket och en fastighetsägare ville sätta stopp för rekonstruktionen redan under domstolsförhandlingen i februari.

"Det finns ingen realistisk plan att nå lönsamhet", sa Skatteverkets representant enligt Expressen.

Men tingsrätten lät den fortsätta, bland annat eftersom den allra största fordringsägaren Smart Perfect Ltd ville det. Respiten blev kort. Breakit kunde i dag avslöja JC går i konkurs, efter en egen ansökan.

På kollisionskurs

JC ägnar en stor del av sin konkursansökan åt att argumentera för att advokat Peter Näslund, som tidigare varit JC:s rekonstruktör, ska utses till konkursförvaltare. Det ska ge "avsevärda samordningsfördelar" enligt JC.

"Vidare ställer sig bolagets största borgenärer Smart Perfect Ltd och Denim Island positiva till förordnandet av advokat Näslund som konkursförvaltare", skriver bolaget.

Dessa två företag har båda kopplingar till JC:s ägarkrets.

Köpcentrumjätten Rodamco vill dock inte gå med på JC:s förslag.

I en egen skrivelse kräver man istället att en helt ny konkursförvaltare tas in.

"Rodamco begär att till konkursförvaltare utses advokat Mats Emthén", skriver Rodamco.

Rodamcos jurist Maria Sjödin säger till Breakit att det strider mot praxis att använda samma person som lett en rekonstruktion som konkursförvaltare.

"Vi har stort förtroende för Mats E00mthén och hans erfarenhet", säger Maria Sjödin.

Har ni inte förtroende för den person som JC förordar?

"Jag har inte hunnit läsa vad de skriver, och vill inte uttala mig om det".

Har stora skulder

I en konkurs räcker pengarna sällan till alla fordringsägare. Frågan är vilka som kan få ut sina pengar den här gången.

Rodamco äger bland annat Täby Centrum, Mall of Scandinavia och Nacka Forum, där JC har butikslokaler. 

"Rodamco har därmed betydande intressen i JC som en av bolagets största externa och beroende borgenärer", skriver Rodamco till domstolen.

JC ska enligt sin konkursansökan ha skulder på omkring 160 miljoner kronor till Smart Perfect Ltd och Denim Island.

Båda är intressanta:

• Denim Island AB är en del i företagsgruppen Denim Island Group, som ägs av den kinesiske affärsman Gordon Wu. Det var detta bolag som 2013 köpte JC från klädkoncernen RNB. De senaste åren har det varit oklart exakt hur ägarbilden i JC egentligen ser ut.

•  Smart Perfect Ltd är registrerat i skatteparadiset Seychellerna. Vem eller vilka som står bakom detta mystiska företag är oklart. Företaget äger varumärket Crocker, som tidigare ägdes av JC, och har haft ett inflytande över tidigare konstruktionsprocesser. Enligt Sveriges Radios granskande program Kaliber har Smart Perfect Ltd kopplingar till Gordon Wu.

JC:s vd och tillika delägare Iliya Meric har inte velat svara på vilka som står bakom Smart Perfect.

"Det är en grupp människor. Jag vet inte vilka alla är. Jag jobbar inte med dem", sade han till Expressen i februari.

Breakit har sökt företrädare för JC för att ställa frågor om hur planen framåt ser ut. Ett alternativ är sannolikt att försöka hitta en köpare till varumärket och butiksnätet.

UPPDATERING: Market rapporterar att JC:s förslag på konkursförvaltare föll. Istället gick tingsrätten på Rodamcos linje. 

"Peter Näslund har föreslagits av gäldenären och den största borgenären, som dock ingår i samma koncern. Flera andra borgenärer har motsatt sig att Peter Näslund utses. Även om det inte finns någon omständighet som ger direkt anledning att ifrågasätta Peter Näslunds lämplighet bör med hänsyn härtill en annan förvaltare utses än de som gäldenären har föreslagit. Mats Emthén är lämplig för uppdraget och utses därför”, skriver tingsrätten enligt Market.

 

 

Läs mer