Sök

Pharem Biotech vill rena din toalett – backas av spelmiljardären Fredrik Wester

Pharem BiotechHälsa

Marin Ryen. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Två bröder har tagit fram en lösning som ska rena din toalett och skona vattnet från farliga läkemedelsrester.
"Det kan nästan inte bli enklare", säger Pharem Biotechs grundare Martin Ryen.

Läkemedel hjälper oss ofta att må bättre och friskna till – men riskerar att ha sämre inverkan på miljön. Faktum är att vi släpper ut miljöfarliga läkemedelsrester genom våra toalettbesök när vi knaprar mediciner, rester som går ut i naturen och tas upp av organismer och djur.

Som tur är finns det entreprenörer som arbetar med lösningar som ska rena vårt avlopps- och dricksvatten, som värmlandsbröderna Martin och Christian Ryen. 

De har en bakgrund som forskare respektive miljösamordnare och grundade tillsammans biotechföretaget Pharem Biotech under 2014. 

Bolaget har utvecklat lösningar som renar toalettvattnet på läkemedelsrester. Vd:n Martin Ryen berättar att det bland annat kommer ut antibiotika i miljön när våra kroppar, och reningsverken, inte klarar av att bryta ned läkemedlen. 

”Det är ett stort problem. Man pratar om risken med att antibiotikan slutar fungera. Världshälsoorganisationen har satt upp det som ett av de största hoten mot mänskligheten", säger Martin Ryen.

Pharem har i olika rundor tagit in över 40 miljoner kronor i kapital , bland annat i form av stöd från EU. Runt 15 miljoner kronor kommer från externa aktörer, där spelprofilen Fredrik Wester, grundare av Paradox, utgör en av de större investerarna.

Pengarna från den senaste rundan, som stängdes i höstas, används nu för att lansera bolagets första kommersiella produkt, pCure, på marknaden. Pharem har tidigare erbjudit lösningar mot exempelvis reningsverk, men riktar sig nu mot våra hem. 

Det handlar ett litet toablock som fästs i stolen för att rena avloppsvattnet från ett flertal miljöfarliga substanser. 

”Vi är ensamma om just den lösningen vi presenterar, och vi har patent på dem. Fördelen med det vi gör är enkelheten, det kan nästan inte bli enklare än toalettblock”, säger Martin Ryen. 

Rent tekniskt sett handlar det om enzymer som klarar av att förstöra 18 av de största och vanligaste substanserna i läkemedel. Sådana som återfinns i exempelvis p-piller och antibiotika.

Planen är att sälja pCure genom egen e-handel samt knyta till sig återförsäljare på den internationella marknaden. Det kommer även att lanseras en sajt där personer kan söka på läkemedel för att se hur de påverkar miljön och vilken effekt pCure har på dem. 

I år räknar bröderna med att omsätta minst 10-15 miljoner kronor. 

"pCure kommer definitivt vara våran tillväxtprodukt de första åren, där har vi flera marknader på gång. Vi siktar väldigt internationell och hoppas kunna nå ut ganska brett i Europa, och har samarbeten i Sydostasien", säger Martin Ryen.

Läs mer