Sök

Nyhetsanalys

Nu sänker problemspelarna de svenska speljättarna

KindredBettingcasino

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

I takt med att allt fler problemspelare tar en välbehövlig paus kommer också en rad av spelbolagen slås ut, konstaterar Breakits Stefan Lundell.

Trenden har varit tydlig en tid men efter att ha läst Kindreds kvartalsrapport nu på onsdagsmorgonen känns det som läge att slå fast – speljättarna har fått en rejäl snyting av sina tyngsta kunder.

Jag talar då om de så kallade problemspelarna eller i värsta fall spelmissbrukarna. Kindred-chefen Henrik Tjärnström konstaterar att den svenska marknaden tycks krympa under det första kvartalet och då har vi samtidigt bevittnat en reklamoffensiv av sällan skådat slag kryddat med ett gigantiskt bonusregn över både befintliga och nya kunder.

En viktig förklaringen till bakslaget för speljättar som Kindred kan sammanfattas i ett ord – spelpaus. Det är nämligen precis det som över 30.000 svenskar har tagit, med hjälp av Spelinspektionens nya spärrfunktion – och det slår nu stenhårt mot speljättarnas marginaler.

För bland dessa “spelpausare” finns såklart en stor andel människor som tidigare spelat osunt mycket. Det är ett känt faktum i spelbranschen att det är en minoritet av spelarna som står för en betydande del av omsättningen.

Men själv blev jag ändå förvånad när jag i en färsk rapport från Folkhälsomyndigheten läste att 2 procent av spelarna står för 50 procent av allt spelande. Med de siffrorna i bakhuvudet är det inte konstigt att marknaden nu minskar. Att 30.000 spelare tar en paus ger naturligtvis avtryck i omsättningen.

Jag tvivlar inte på att Henrik Tjärnström är ärlig när han välkomnar den ökande kontrollen för att det på sikt gör spelandet mer hållbart. Men som vd för speljätten Kindred skapar spelarnas återhållsamhet onekligen nya utmaningar för honom och hela branschen.

På en krympande svensk spelmarknad finns det inte plats för de idag nästan 80 olika aktörerna. I takt med att allt fler problemspelare tar en välbehövlig paus kommer också en rad av spelbolagen slås ut. Ta det som ett säkert tips.

Läs mer