Sök

Hur du rör dig med din mobil kan spåras – för 10.000 kronor

integritetPlatsdataPersonuppgifter

Foto: TT / Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Detaljerad information om var hundratusentals svenskars mobiltelefoner befinner sig finns till salu i databaser på nätet, rapporterar Dagens nyheter.

Genom olika appar delar svenskar med sig av sin position – ibland tusentals gånger om dagen.

Information som sedan kan finnas i databaser till försäljning online.

Dagens Nyheter visar nu i en stor granskning hur de har köpt tillgång till en databas med cirka en miljard rader av platsinformation. Genom att utge sig för att vara ett analysföretag fick de för bara 10.000 kronor tillgång till databasen. Den var avgränsad till Sverige och en period i vintras, skriver tidningen. Den innehöll bland annat information om koordinater, tidpunkter och typ av mobiltelefon.

Alla appar säljer inte vidare användarens information på det här sättet. I de här fallen som DN lyfter fram erbjuder bolagen apputvecklare betalt för att lägga in kod i apparna som gör att de kan skicka platsdata i bakgrunden. Något som sedan godkänns av användare när de installerar apparna.

Vilka appar det rör sig om framgår inte av granskningen.

En säljare som tidningen har pratat med utlovar data som gör det möjligt att spåra en halv miljon mobiler. För 30.000 kronor.

Går att spåra

Uppgifterna är anonyma. Samtidigt är de så detaljerade att det enkelt går att identifiera människor genom att analysera datan.

DN lyckades själva identifiera en verksamhetschef på Nacka sjukhus genom att analysera databasen. Med hans medgivande kunde de sedan följa honom när han exempelvis besökte andra sjukhus, handlade på Lidl, besökte sin mamma eller var på konferens.

Information som skulle kunna användas för att dra slutsatser om vilken ekonomi eller vilka vanor en särskild person har, skriver tidningen.

"Det är verkligen obehagligt. Jag hade ju kunnat vara någon som jobbade mer kliniskt med patienter, till exempel med hemsjukvård. Då hade man kunnat spåra vilka jag besöker", säger verksamhetschefen till DN.

Vilka appar informationen kommer ifrån vill de flesta bolag inte berätta för köparen.

DN skriver också att många bolag bara handlar med amerikansk data. Vissa säger att det är svårt att handla med europeiska data då lagarna gör det svårt. Däremot visar de att även svensk data finns till försäljning.

Fyra bolag som DN har varit i kontakt med säger sig erbjuda, eller att de inom kort ska erbjuda, data om svenskar. Dessa är Londonbaserade Tamoco och Huq Industries. En annan är Sygic och den fjärde är amerikanska Fysical.

Företagen själva säger att de bara samlar in data som användaren själva har gett sitt medgivande till. Dessutom kan användaren närsomhelst stänga av spårningen. Dessutom lyfter man fram att det finns kontrakt som styr hur datan får användas av köparen.

Läs mer