Sök

Problem för Voi i Uppsala – hamnar i Fyrisån

LimeVoiElscooter

Elsparkcyklar i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Det finns tyvärr personer som förstör dem."

Hyrtjänsterna för elsparkcyklarna ska finnas som ett alternativ till bilen – de marknadsförs som ett miljövänligt sätt att transportera sig på i städer. Svenska startupen Voi var först ut i Stockholm, men sedan september förra året har allt fler tjänster flyttat.

Förutom Stockholm finns scootertjänsterna nu i Malmö, Göteborg, Lund och Uppsala.

Men alla gillar inte det nya transportmedlet. Vi har tidigare pratat om konton i sociala medier som visar upp vandaliserade elsparkcyklar, eller om kvinnan som slängde en Voi i Mälaren – och sedan erbjöds bli ambassadör för företaget.

Nu rapporterar UNT om att sparkcyklarna i Uppsala drabbas av vandalism. De har bland annat fått in flera bilder som visar elsparkcyklar som ligger på botten av Fyrisån.

“Eftersom det är självbetjäning på våra elscootrar finns det tyvärr personer som förstör dem istället. Men det är lyckligtvis bara ett fåtal som missköter sig”, säger Kristina Nilsson, kommunikatör på Voi till UNT.

Kristina Nilsson säger också att företaget samlar in trasiga sparkcyklar och försöker reparera dem.

“Är sparkcyklarna sönderslagna så finns det förhoppningsvis delar som kan gå till att serva andra elscootrar."

Voi var först med att lansera i Uppsala. De har sedan fått sällskap av den amerikanska konkurrenten Lime och den lokala aktören Ozon.

Breakit har tidigare granskat hållbarheten på elsparkcyklarna och den nya miljardindustrin. Hela den granskningen kan ni läsa här.

Läs mer