Nu blir NHL-stjärnan affärsängel – investerar i ny typ av pulsklocka

Linkura

T.v. Mattias Weinhandl Foto: TT-Bild, Foto t.h: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Wearablebolaget Linkura tar in 3,5 miljoner kronor i finansiering. Bland investerarna återfinns bland annat NHL-stjärnan Mattias Weinhandl.

Linköpingsbaserade Linkura levererar en tjänst till företag som vill minska stressen för sina anställda. Med sin mätare håller bolaget koll på stressnivå, sömn, aktivitet och hur stillasittande de anställda är.

Till skillnad från fitnessarmband och pulsklockor sitter dock inte Linkuras pryl på armen. Den sitter istället över bröstet.

“Det är så man ska göra för att kunna mäta på riktigt. Rent tekniskt så mäter inte armbanden ordentligt. De är alldeles för osäkra och mäter dessutom bara pulsslagen. Vår mätning ger mycket mer information än så”, säger bolagets vd Johan Gunnarsson.

På bara några dagar samlar bolaget ihop detaljerad data om alla anställdas stressmängd. Sedan presenteras datan för medarbetarna individuellt med förslag på hur man kan bli mindre stressad och för hela gruppen till ledningen.

“Integritetsaspekten är såklart viktig för oss för att folk ska vilja använda tjänsten. Vi delar ingen data om individuella anställda med ledningen i deras bolag. Däremot får de ta del av gruppdata och kan se om en särskild avdelning är mer stressutsatt än andra”, säger Johan Gunnarsson.

Bolaget grundades i 2013 men tekniken baseras på mångaårig medicinsk forskning vid Linköpings unviersitet. Nu har bolaget tagit in 3,5 miljoner kronor i riskkapital för att vidareutveckla tjänsten.

“Det är en hel del teknikutveckling kvar. Nu jobbar vi med nästa version av plattformen, vi satsar även på att expandera både sälj- och leveransorganisationen”, säger Johan Gunnarsson.

Tidigare har Almi invest och Linköpings universitets holdingbolag investerat i Linkura. De finns båda med i den senaste investeringsrundan där även hockeyprofilen Mattias Weinhandl går in som ägare i bolaget.

“Jag kom i kontakt med bolaget genom inkubatorn Lead och investerarnätverket EAST. Jag tycker att det är en väldigt spännande affärsidé och väldigt intressanta människor”, säger Mattias Weinhandl.

Han avslutade sin hockeykarriär förra året efter att han fått problem med hjärnskakningar.

“Jag har fått känna av det här problemet själv och har kanske blivit lite mindre stresstålig. Jag har själv testat produkten. Det är väldigt intressant att se sina vanor på det sättet och i vilka situationer man blir stressad”, säger Mattias Weinhandl.

Investeringen i Linkura är hans första startupinvestering. Men han utesluter inte en längre karriär som affärsängel.

“Jag träffar ju lite bolag här i regionen och i Stockholm. Om rätt människor med rätt idé dyker upp så finns det såklart alltid ett intresse”, säger Mattias Weinhandl.

Läs mer