Sök

Annonssamarbete med Visma Spcs

Deklarera företaget på en timme? Lägg av! (Jo, det går)

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Har du börjat deklarera din enskilda firma än?
Ta det lugnt. Här får du veta hur du kan fixa det på mindre än en timme (och hur du kan få anstånd om du verkligen inte hinner).

Du öppnar Skatteverkets app. Loggar in på Mina sidor med Mobilt BankID. Signerar med Mobilt BankID. Klart!

Som privatperson kan du deklarera på tio sekunder. Som företagare med enskild firma är tio sekunder kanske inte att rekommendera – såvida inte du har hjälp från superproffs som vallar dig fram till det allra sista klicket.

Men under en timme då? Ja, faktiskt. Det är inte bara möjligt utan också ganska enkelt, om du har ett molnbaserat bokföringsprogram med ett deklarationstillval.

Risken att någon siffra här eller där blir fel är minimal, då alla överföringar och summeringar sker automatiskt.

Då får du hjälp att välja aktuella blanketter och kan löpande se resultatet allt eftersom uppgifterna fylls i, och får därmed koll på hur olika inkomstalternativ kan påverka din skatt.

Det kanske bästa av allt med att sköta allt elektroniskt? Risken att någon siffra här eller där blir fel är minimal, då alla överföringar och summeringar sker automatiskt.

Modern bokföring och deklaration för 199 kr i månaden – läs mer här

Så hur deklarerar du elektroniskt på mindre än en timme?

Givetvis skiljer sig olika bokföringsprogram åt, så du bör ha koll på hur just din lösning kan hjälpa dig. Men har du rätt mjukvara går det faktiskt att deklarera på mindre än 60 minuter, om du följer de här stegen (vi utgår ifrån att du redan har en digital brevlåda):

  • Bokför du i molnet sedan ett tag tillbaka är säkert alla händelser för 2018 redan bokförda. Annars börjar du här (då tar det nog mer än en timme, ändå).
     
  • Nu går du igenom årsavstämningen och bockar av checklistan på vad du redan har gjort och vad du behöver göra inför årsavslutet.
     
  • Med hjälp av bokföringsprogrammets deklarationstillval får du hjälp att samla ihop de uppgifter som behövs. Gå igenom alla grunduppgifter och bokföringsvärden och till sist – deklarationen.
     
  • När du är klar skapar du deklarationen och får två SRU-filer som används när du lämnar in den digitalt till Skatteverket. När allt är klart och du är nöjd låser du deklarationen och skickar in till...
     
  • Vänta! Glömde du något? Inga problem, klicka ur rutan som låser deklarationen och gör det du måste.
     
  • Helt klar? Lås deklarationen och skicka in den till Skatteverket.

Om du lägger en timme på ovanstående får du massa tid över till annat. Som att utveckla ditt företag eller bli grym på att hitta smarta avdrag du kan göra inför deklarationen. Och därmed tjäna pengar till ditt företag.

O-m-ö-j-l-i-g-t att hinna i tid? Så får du uppskov till 16 maj

Oj, oj, oj. Du är riktigt sent på det, eller hur? Andas, ta det lugnt.

Skatteverket kan ge både privatpersoner och enskilda firmor möjlighet att få ytterligare två veckor på sig att deklarera. Till den 16 maj, alltså. Du ansöker om anstånd via Mina sidor hos Skatteverket, gör det med en gång om du inte tror att du bli klar med deklarationen till 2 maj – handläggningstiden är cirka två veckor.

Men det räcker inte med en segdragen pollenallergi eller en sista minuten-resa till Sicilien för att få uppskov. Bland de skäl som gör att vågskålen kan väga över till din favör är om du drabbas av plötslig sjukdom eller ett olycksfall och verkligen behöver mer tid. 

Ett annat skäl kan vara om du har anlitat revisor eller annan sakkunnig hjälp som inte har möjlighet att bistå dig före 2 maj. Ett tredje skäl att du helt enkelt inte hinner få in uppgifterna till deklarationsunderlaget i tid.

Deklarera företag 2019 – här är allt du behöver veta!

Lycka till med att deklarera både privat och som företagare. Vill du ha fler sista minuten-tips, klicka här! 

Läs mer