Sök

Grundaren Ida Backlund gör comeback i Rapunzel of Sweden – efter fyra år

Rapunzele-handelSkönhet

Nya vd:n Tobias Mattsson övertalade Ida Backlund att komma tillbaka. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Ida Backlund lämnade vd-posten och sålde majoriteten i sitt succébolag Rapunzel för fyra år sedan. Nu gör hon comeback – i en ny roll.
“Skaparglädjen har kommit åter”, säger hon till Breakit.

Ida Backlund startade Rapunzel för 12 år sedan och bolaget, som säljer löshår på nätet, blev snabbt en framgångssaga. Efter några år låg omsättningen på över 120 miljoner kronor och produkterna såldes över hela världen.

Men efter att, som Ida Backlund själv beskriver det, “ha jobbat dygnet runt i 8 år” valde hon att kliva åt sidan. Våren 2015 slutade hon som vd och sålde samtidigt majoriteten av bolaget till riskkapitalbolaget Valedo Partners.

“Det har varit blod svett och tårar att bygga upp bolaget utan något externt kapital. Jag kände att det var dags för en förändring”, sa hon till Breakit i samband med det.

Några år senare berättade hon för Dagens industri att en av orsakerna till avhoppet var att hon sedan barndomen levt med en medfödd sjukdom, hjärtfelet arytmi som innebär att hjärtats rytm är rubbad, vilket kan orsaka stress, yrsel, svimningar och andnöd.

Fokuserat på familjen

De senaste åren har Ida Backlund varit helt borta från det operativa arbetet i bolaget.

Hon säger att hon har levt ett lite lugnare liv och fokuserat på familjen.

Däremot har hon suttit kvar i styrelsen, jobbat med en rad andra styrelseuppdrag och varit aktiv som investerare. Bland annat har hon tillsammans med vännen Isabella Löwengrip investerat i två olika e-handelsbolag.

För cirka ett halvår sedan började Tobias Mattsson som ny vd på Rapunzel. Han födde idén om comeback hos Ida Backlund.

“Han frågade om det inte var dags att jag kom tillbaka, sa att jag saknades, är viktig för bolaget och att när jag lämnade så var det som att en del av själen i bolaget försvann. Det är alltid kul att känna sig behövd och jag kände att jag har saknat personalen och att jobba operativt”, säger hon till Breakit.

Tobias Mattsson sa också till Ida Backlund att det var när Steve Jobs återvände till Apple som han uppfann Iphone. Den historien gjorde intryck.

“Känslan, passionen och skaparglädjen har kommit åter och det här känns jättekul,” säger Ida Backlund.

Mycket känslor inblandade

Nyligen berättade Ida Backlund för personalen på bolaget att hon kommer tillbaka i en ny roll.

“Det var så mycket känslor. Jag bara grät”, säger hon.

Ida Backlunds nya titel i bolaget är “creative founder” och i den rollen hoppas hon att, precis som Steve Jobs, kunna skapa nya innovativa produkter. Produkterna kommer naturligtvis att vara kopplade till hår och löshår och trots att hon bara har jobbat någon vecka avslöjar hon att hon har flera spännande projekt på gång.

“Jag kan inte berätta så mycket än men jag kan säga att det handlar om att utveckla vår kärna som är löshår samt om olika samarbeten”, säger hon.

Ett annat stort fokus framöver kommer att ligga på hållbarhet i produktionskedjan.

Expansionsplaner

“Håret är äkta mänskligt hår som säljs till fabriker och vi kommer att titta på hela processen för att se om det finns ännu bättre miljövänliga alternativ. Det handlar om alltifrån tillverkning till färg, paketering och frakt”, säger Ida Backlund och fortsätter:

“Mycket är gjort på det här området men man kan alltid utveckla det ännu mer. Kunden är ju medveten i dag på alla sätt och vis och det är himla viktigt för oss att vara med och göra världen till en bättre plats. Det ska kännas bra i hjärtat”

Enligt Ida Backlund finns också planer på expansion till fler länder. Mer om det kommer presenteras längre fram.

Och trots att Tobias Mattsson beskrev det som om bolaget tappat lite av sin själ när Ida Backlund tog ett steg tillbaka har det inte märkts på omsättningen. 2018 låg den enligt Ida Backlund på cirka 150 miljoner och målet 2019 är fortsatt stark tillväxt.

Även om det är full fart framåt är Ida Backlund övertygad om att hon den här gången kommer att jobba i ett lugnare tempo.

“Förut var jag vd, styrelseordförande och produktutvecklare. Nu har jag en helt annan roll och kan skapa när och var jag känner för det. Jag kommer att jobba mycket hemifrån. Det är vd:n som styr och jag blir som en förlängd arm som hjälper honom och ledningsgruppen”.

Varför tror du att intresset för hår på nätet är så stort?

“Håret är som en del av ens identitet. Det är ett sätt att uttrycka vem man är.”

Läs mer