Tungt backade Springworks i konkurs – ”Bara att beklaga”

Springworks Konkurs Transport
Tungt backade Springworks i konkurs – ”Bara att beklaga”

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Så sent som i vintras köptes Springworks upp av den brittiska konkurrenten Tantalum.

Nu står det klart att det svenska techbolaget gått i konkurs och att Telia – som investerat stora summor i bolaget – köper tillbaka delar av företaget för en spottstyver.

Det rapporterar sajten Di Digital.

Springworks är ett Stockholmsbolag som har tagit fram en liten manick som ska göra alla bilar smarta. Tanken med lösningen är bland annat att bilägare ska slippa krångla med parkeringsautomater, att det ska vara lätt att hitta sin bil (med hjälp av en app) och att bilförsäkringen ska anpassas efter individens körmönster.

Bolaget, som grundades 2012, har genom åren haft ett tätt samarbete med Telia, som även har investerat över 50 miljoner kronor i bolaget.

I december fick Springworks dock nya ägare. Brittiska konkurrenten Tantalum köpte då upp bolaget för ett hemligt belopp. Bara månader före affären värderades Springworks till 200 miljoner kronor.

Men nu har alltså Springworks gått i konkurs. I slutet av mars ska anställda på bolaget fått veta att bolaget inte kunde betala ut löner, och den 29 mars kom bolagets konkursansökan.

”Affärsmässigt hade bolaget precis börjat få luft under vingarna och generera större intäkter, men så tog kapitaltillskotten slut. I en uppstartsfas i techbolag måste ägarna ofta vara beredda att satsa längre, så även i Springworks eftersom de historiskt dragits med stora kostnader”, säger Carl Johan Friis, konkursförvaltare, på Lindskog Malmström Advokatbyrå till Di digital.

Bolagets skulder uppgick vid konkursen till cirka 49 miljoner kronor. Personalen, staten, Skatteverket och underleverantörer återfinns bland borgenärerna.

Telia räddar tjänsten

Men tjänsten kommer, trots konkursen, att leva vidare. Telia och det schweiziska bolaget Autosense har nu nämligen köpt tillbaka tillgångarna i konkursboet.

Den här gången rörde det sig däremot inte om någon värdering på 200 miljoner kronor. Köpesumman landade på cirka 6 miljoner kronor.

Orsaken till köpet är bland annat att Telia använder sig av bolagets teknik i sin app Telia Sense.

”Det är naturligtvis bara att beklaga konkursen. Vi har dock en stark efterfrågan på vår produkt Telia Sense. Därför kliver vi in och säkrar den tekniska plattformen. Av oklar anledning hade Tantalum svårt att finansiera den löpande verksamheten i Springworks”, säger han.

Di digital har sökt Tantalum, utan framgång. Enligt sajten ska det brittiska bolagets köp av Springworks inte ha skett kontant, utan med hjälp av aktiekonvertibler i Tantalum.

Telia uppger att de kommer att kunna finansiera verksamheten framöver, och att förhoppningen är att hälften av Springworks 50-tal anställda ska kunna få jobb inom det nya bolaget, alternativt inom Telia.

Di digital har även sökt Springsworks grundare och tidigare vd, Erik Ramberg, som avböjt att kommentera. Enligt sajten ska han och ett stort antal tidigare toppchefer på bolaget ha lämnat under året.

Springworks omsatte 58 miljoner kronor under 2017 med en förlust på 14,5 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER