Appen Zcooters samlar alla elscootrar på ett ställe: "Kul grej"

LimeVoiTransport

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Webbyrån såg det som en "kul grej" – sen upptäckte de att den faktiskt var användbar.

Det finns idag cirka 2.000 elsparkcyklar bara i Stockholm som fördelats på fyra olika aktörer. Fler är på ingång. Politiker i staden förväntar sig att det snart kan finnas runt 6.000 elscootrar på gatorna och flera nya bolag som konkurrerar om åkarna.

Sparkcyklarna har också kritiserats för att försämra framkomligheten. Något som har lett fram till en överenskommelse om begränsad hastighet och parkeringsförbud inom vissa områden.

Den förväntade anstormningen av sparkcykelbolag innebär också ett konstant växlande mellan appar för den som vill kunna använda sig av alla olika modeller. Något som krävs för den som vill hitta den sparkcykel som står parkerad närmast, har mest batteri kvar och lägst pris.

Jobbigt, tyckte gänget på webbyrån Zerebra med den 18-årige programmeraren Eric Heimer i spetsen. Därför har de utvecklat appen Zcooters – en app som samlar alla elscootrar på ett ställe.

“Vi kände att det skulle vara omöjligt att hålla koll på femton olika scooter-appar”, säger Eric Heimer.

“Det startade som ett fredagsprojekt utöver vår andra verksamheten. Det var en kul grej att testa, men det var användbart för oss själva och något som vi kände skulle vara användbart även för andra. Eftersom att det gick fort att bygga så lanserade vi appen.”

Kommer ni att kapitalisera på appen?

“Nej självklart inte, vi tjänar inget på den här appen. Vi vill mest möjliggöra och underlätta för användarna av appen – om den skulle bli populär.”

Det tog två veckor att färdigställa appen som lanserades på appstore under måndagen. För Android-användare finns det en version i webbläsaren. Samtidigt är de medvetna om att det finns en möjligheten att något av bolagen väljer att strypa tillgången till sina respektive API:er.

“Det är inte så planerat, men vi tycker att det är en väldigt användbar app. Om de skulle stänga åtkomsten så är det tråkigt så klart. Men om ett företag stänger åtkomsten så sänker det ju användarvänligheten för dem också”, säger Eric Heimer.

Läs mer