Spellagen har gett effekt enligt civilminister Ardalan Shekarabi

Global gaming nätkasino
Spellagen har gett effekt enligt civilminister Ardalan Shekarabi

Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Finwire / Breakit

Intäkterna per spelare sjunker och tiotusentals svenskar har spärrat sig själva från spel.

Den nya svenska spellagen har tre månader efter införandet gett effekt, uppger civilminister Ardalan Shekarabi till TT. 

Antalet spelare som valt att stänga av sig själva är uppe i över 30.000.

"Det är en väldigt hög siffra jämfört med våra grannländer. Det visar att det fanns ett behov, det visar också att det var katastrof att det här området var oreglerat i praktiken", säger civilministern.

Samtidigt har genomsnittsintäkten per spelare gått ned cirka 30 procent från fjärde kvartalet. Svenska Spel har under perioden tagit mycket marknadsandelar, konstaterar Redeyes analytiker Kristoffer Lindström.

Spellagen, som infördes vid årsskiftet, har även resulterat i varningarna från bettingbolagen. På söndagen kom en vinstvarning från Global Gaming som även drog tillbaka utdelningen för 2018.

Bolaget pressas av färre spelare, vilket påverkar intäkterna. De som stänger ute sig är oftast de som spelar mest och därmed bidrar mest till ett bolags intäkter.

”En stor andel av våra spelare har stängt av sig. Det är en bra sak för individen, men det påverkar också marknaden och hur mycket pengar som spenderas. Lagstiftarens ambition med den nya lagen har infriats, men effekten av det blir att marknadens totala värde minskar, säger Joacim Möller”, vd för Global Gaming till TT.

Läs fler artiklar
LÄS MER